У НБУ розповіли, що роблять для зростання іпотеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ розповіли, що роблять для зростання іпотеки

Особисті фінанси
604
У Національному банку України під час сесії «Доступне житло — нова реальність» Всеукраїнського Форуму «Україна 30. Інфраструктура» розповіли про перспективи іпотеки в Україні.
Щоб розібратися, чому це кредитування важливе та які перспективи має Україна, регулятор підготував основних 5 пунктів-роз’яснень.
1. Співвідношення іпотечного кредитування до ВВП – важливий економічний маркер: чим воно вище, тим розвиненішою вважається економіка.
Наприклад, у Данії цей показник перевищує 100%, у Німеччині – 40%, а у сусідній Польщі – 20%. Україна поки що навіть не дотягує до 1% ВВП.
Найближча ціль: збільшити частку іпотеки з поточних 0,7% ВВП до 2% ВВП до 2024 року.
2. Іпотека поступово зростає. 2020 рік взагалі був досить унікальним: попри кризу, саме іпотека була найдинамічнішим сегментом споживчого кредитування: за рік видано на 36% більше нових позик, ніж у 2019 році.
3. Головна причина росту – зниження процентних ставок. Середня номінальна ставка за рік знизилася майже на 7 в.п. до 12.1% річних. Середня ефективна ставка іпотечного кредитування на вторинному ринку за рік знизилася на 6.6 в.п. до 14%, на первинному – на 4.6 в.п. до 16,9% – такі дані опитування банків.
4. Що заважає збільшити іпотечне кредитування? Причин декілька. Найголовніше – це брак платоспроможних позичальників, незахищеність прав кредиторів, високі юридичні ризики, неврегульованість й непрозорість ринку новобудов. Саме ці фактори підвищують складову ризику, яка є суттєвою частиною іпотечної ставки.
5. Що робить НБУ для зростання іпотеки? Регулятор й надалі буде здійснювати монетарну політику так, щоб забезпечити помірну та прогнозовану інфляцію, а отже – і низьку вартість кредитів. Також потенціал для подальшого зниження ставок є за рахунок поступового зниження процентної маржі.
Крім того, Нацбанк вже спростив умови іпотечного кредитування, надавши банкам можливість враховувати доходи членів родини позичальника-фізичної особи під час оцінки фінансового стану і скасувавши вимогу для банків щодо огляду житлової іпотеки у разі її страхування.
До речі, щоб не чекати роками і не збирати так довго потрібну суму на власний будинок або квартиру, можна скористатися іпотекою. Якщо ви хочете зупинитися саме на цьому рішенні, Finance.ua вже запустив безкоштовний каталог з іпотеками.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог 🏡

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас