30 років замало, аби наздогнати Польщу — голова Райффайзен Банк Аваль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

30 років замало, аби наздогнати Польщу — голова Райффайзен Банк Аваль

Казна та Політика
3671
Україні потрібні структурні реформи, щоб рівень зарплат у країні зрівнявся з Польщею. При тому, що на початку 90-х Україна була багатша за Польщу.
Про це в інтерв’ю журналу НВ заявив Олександр Писарук, голова правління Райффайзен Банку Аваль.
Відповідаючи на питання, чи вистачить Україні 30−40 років (оцінка глави фінкомітету ВР Гетманцева. — Ред.), щоб рівень зарплат в країні зрівнявся з рівнем зарплат у Польщі, Писарук сказав: «30−40 років нам не вистачить. Україна на початку 1990-х була багатшою за Польщу. ВВП на душу населення був вище. Тепер же ВВП на душу населення в Польщі приблизно в 3,5 рази перевищує український показник. Це сталося за 30 років. Тобто нам потрібно за найближчі 30−40 років подолати різницю у розвитку економіки в 3,5 рази. А ця різниця тільки зростає. Потрібен тренд, щоб українська економіка зростала швидше, ніж польська. Це можливо? Так».
За словами Писарука, «це не станеться цього року, не станеться і наступного. Хотілося б, щоб це сталося на горизонті п’яти років. Тоді ми змінимо тренд, почнемо наздоганяти потяг, поки він не пішов ще далі. Потрібно як мінімум зробити хоч якісь структурні реформи в країні. На правильній макроекономічній політиці України здатна рости на 3,5%, максимум на 4% на рік. Це наш потенціал без структурних змін. А зміни — це перш за все верховенство права, чесні суди, захист прав інвесторів, які забезпечують збільшення інвестицій в економіку, в тому числі іноземних».
Писарук підкреслив, що важливим моментом, який обмежує зростання української економіки, є демографія.
«В Індії, в Південно-Східній Азії – швидкоростуче населення і трудові ресурси, тому і економічний потенціал є. А в Україні смертність суттєво випереджає народжуваність. Та ще й робоча сила перетікає в Польщу. Тому, щоб наздогнати Польщу в плані економічного зростання, потрібно ще зупинити трудову міграцію і простимулювати повернення українців», — сказав він.
Відповідаючи на питання, чи може Україна стати європейським Китаєм, запустивши на території країни потужності для промислової переробки ближче до ЄС, Писарук сказав: «Теоретично — так. Коронавірус надав урок про те, що виробництво має бути ближче до домашніх ринків, щоб не потрібно було так далеко везти продукцію. Але це ж пов’язано з рішеннями конкретних компаній перенести виробництво з Китаю до іншої країни, ближче до домашнього ринку. Для європейських компаній це особливо логічно, тому що ми в Європі. Ми прямо під боком. Але для того щоб вони таке рішення прийняли, необхідно позитивне сприйняття України з їх боку. Довіра до інвестиційного клімату, захисту прав інвестора, судової системі. Без цього інвестиції ніхто не робитиме».
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас