Пенсія для заробітчан в Україні: на що можна розраховувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсія для заробітчан в Україні: на що можна розраховувати

Особисті фінанси
3368
Працюючи за кордоном, українські заробітчани не мають страхового стажу в Україні. Чи можна в такому випадку очікувати на українську пенсію?
Отримати пенсію в Україні в 2021 році можуть люди, які досягли 60 років і мають страховий стаж не менше 28 років, як повідомляє Пенсійний фонд України. Якщо не вистачає стажу, то в 63 роки можна вийти на пенсію, маючи стаж хоча б 18 років, а в 65 років за наявності стажу в 15 років.
Щоб отримати пенсію в Україні, потрібно отримати стаж тут, або в одній або декількох країнах зі списку, з якими Україна має домовленість. Це, зокрема, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан, Угорщина, Молдова, Грузія, Азербайджан, Монголія і Румунія. Словом, більшість країн з пострадянського простору. Такий перелік зазначено на сайті Міністерства соціальної політики.
Українцям робота в цих країнах просто зараховується як страховий стаж тут, в Україні. Причому на розмір пенсії в Україні впливатиме розмір зарплати, яку українець або українка отримували в Росії, Угорщині тощо.
Однак є ряд країн, в яких працівникам працювати значно вигідніше, адже у них є шанс отримати не тільки українську пенсію, але і польську або чеську, наприклад.
Як отримати закордонну пенсію. Україна уклала договори за пропорційним принципом з 9 країнами Європи: Болгарією, Естонією, Латвією, Литвою, Іспанією, Чехією, Словаччиною, Португалією та Польщею.

За пропорційним принципом — це коли кожна сторона виплачує пропорційно за відпрацьований на її території час. Наприклад, українка пропрацювала 10 років у Польщі і 18 років в Україні – відповідно частину пенсії вона буде отримувати українську, а частину — польську.
Заробітчанам, які працювали в країнах з територіальним принципом угод, потрібно звернутися тільки в ПФУ. При цьому необхідно надати паспорт, копію паспорта, ідентифікаційний код, документи, довідки з місць роботи в Україні і за кордоном, іноземний номер соціального страхування.
Якщо працювали в країні з територіальним принципом угод, то потрібно звертатися в орган соціального страхування вже безпосередньо в тій країні на додачу.
Розмір пенсії. Цікаво, що в більшості країн, з якими Україна має договір про зарахування стажу, пенсії вищі. Нагадаємо, що з 1 грудня мінімальна пенсія за віком в Україні зросла до 1 769 гривень, що було передбачено бюджетом-2021. З пенсіями у інших країнах можна ознайомитися на інфографіці.
Пенсія для заробітчан в Україні: на що можна розраховувати
Пенсія для заробітчан в Україні: на що можна розраховувати

Довідка Finance.ua:

  • Змінено правила підтвердження трудового стажу для пенсії. Постановою правління ПФУ «Про внесення змін до постанови правління Пенсійного фонду України від 10 листопада 2006 року № 18−1» від 12 листопада 2020 р. № 21−1 було внесено зміни до Порядку підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років. Нововведення набрали чинності 26 січня 2021 р.

Як перевірити свій страховий стаж. І докупити, якщо не вистачає для пенсії

За матеріалами:
Телеканал новин 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас