Експерти назвали причини зростання цін у січні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти назвали причини зростання цін у січні

Особисті фінанси
393
Індекс споживчих цін у січні зріс на 1,3% та на 6,1% у річному вимірі (5.0% у грудні). За вирахуванням сезонної складової споживчі ціни збільшилися на 1,0%, що є значним зростанням як для одного місяця.
Про це сказано в Мiсячному огляді iнфляцiї Київської школи економіки.
«І хоча зростання вартості олії, цукру та овочів уповільнилося порівняно з попередніми місяцями, їх внесок, доповнений черговим збільшенням ціни на яйця, зумовив зростання індексу цін на продовольчі товари на 1,4% за місяць. До цього подорожчання додалося місячне збільшення тарифів на електроенергію на 36,6% (через відміну пільгового тарифу) та водопостачання й водовідведення — 10,9% та 17,3% відповідно», — ідеться в огляді.
Регулювання тарифів працювало й в іншу сторону, так, природній газ подешевшав на 4,5%. Цукор, яйця та олія стали рекордсменами у річному зростанні – ціни порівняно з січнем 2020 збільшилися на 54,7, 52,3, та 25,6% відповідно. Зазначається, що основною причиною подорожчання є зниження пропозиції сировини (буряків та соняшнику), а також подорожчання кормів для птиці (зернові).
Зниження цін на природній газ для населення у січні слід зарахувати до наслідків фіксації тарифу урядом (на рівні 6,99 грн за кубометр) до кінця опалювального сезону 2021 року. Однак у подальшому існують високі ризики стрімкого підвищення вартості газу при поверненні до вільного ціноутворення. Форвардні ціни на газ свідчать про очікування високих цін на газ у найближчі два роки. У разі відсутності нових механізмів стримування подорожчання газу для населення у короткостроковому періоді існує потенціал до інфляції газу до 50%.
Ризики зростання iнфляцiї: зовнішні ціни на енергоносії та внутрішні ціни на тарифи та послуги, посилення тиску попиту.
Ризики зниження: укріплення курсу в першій половині року, посилення карантинних обмежень, що позначиться більшою мірою на попиті.
Базовi очiкування: 6.3% на кінець 2021 року.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас