НБУ оновив правила розрахунку вартості споживчих кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ оновив правила розрахунку вартості споживчих кредитів

Кредит&Депозит
758
Національний банк затвердив оновлені правила розрахунку небанківськими установами ключових показників вартості споживчого кредиту.
Про це повідомляється на сайті регулятора.
Що змінилось:
  • реальна річна процентна ставка та загальна вартість споживчого кредиту повинні включати усі витрати споживача, які пов’язані з отриманням, обслуговуванням та поверненням кредиту.
Для чого це необхідно:
  • у такий спосіб споживач ще до підписання договору отримає повну, точну та достовірну інформацію про реальну річну процентну ставку та загальну вартість кредиту;
  • це дозволить споживачу з легкістю порівнювати пропозиції банків та небанківських фінустанов та ухвалювати обґрунтовані рішення про користування споживчим кредитом.
Небанківські фінустанови та банки будуть керуватися єдиними підходами до розрахунку цих показників, а також відображення їх в рекламі, на офіційних вебсайтах кредитодавців, в місцях надання послуг споживачам та в паспорті споживчого кредиту.

Рейтинг мікрофінансових організацій України 💡

Крім цього, споживач отримає детальну інформацію про вартість споживчого кредиту в розрізі дат та сум платежів в стандартизованій формі графіку платежів – обов’язковому додатку до паспорту споживчого кредиту та договору.
Небанківські фінансові установи мають до 13 травня 2021 року привести свою діяльність у відповідність до вимог цієї постанови.

Довідка Finance.ua:

  • Національний банк визначив порядок нагляду за додержанням банками законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг.
  • НБУ затвердив порядок застосування заходів впливу до небанківських фінансових установ за порушення законів та нормативно-правових актів, зокрема й про захист прав споживачів фінансових послуг.
До речі, портал Finance.ua проаналізував кредитні пропозиції більшості українських банків. Найкращі ми відібрали в спеціальному сервісі.

Порівняти і підібрати кредит можна тут

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас