Як підтвердити стаж для призначення пенсії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як підтвердити стаж для призначення пенсії

Особисті фінанси
22448
Трудовий стаж є найважливішим фактором при призначенні пенсії. Від його розміру залежить право людини на той чи інший вид пенсії, а також сума пенсійних виплат.
Про це пише Юридичний портал України.
«Основним документом, що підтверджує стаж роботи до 1 січня 2004 року, тобто до набрання чинності Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“, є трудова книжка. З 01.01.2004 стаж для виходу на пенсію називається страховим і його підтвердження здійснюється за даними персоніфікованого обліку — даних, що зберігаються в Пенсійному фонді», — йдеться в повідомленні.
Як довести наявність стажу без трудової книжки:
  • за відсутності у людини трудової книжки, а також в тих випадках, коли в ній відсутні необхідні записи або містяться неправильні дані про періоди роботи, стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами;
  • якщо письмові докази трудової діяльності не збереглися, підтвердження стажу проводиться органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків.
Які документи можуть бути доказом трудового стажу:
  • довідки підприємства;
  • виписки з наказів;
  • особові рахунки і відомості на видачу зарплати;
  • посвідчення і характеристики з місця роботи;
  • трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання;
  • інші документи, що містять відомості про періоди роботи.
За відсутності вищевказаних документів для доказу робочого стажу приймаються членські квитки профспілок. При цьому підтверджуються тільки ті періоди роботи, за які є відмітки про сплату членських внесків.
Підтвердження стажу показами свідків. При відсутності документів стаж роботи, який дає право на пенсію, встановлюється на підставі свідчень двох і більше свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, установі, організації.
Як приватному підприємцю підтвердити стаж:
  • документом, що підтверджує ведення бізнесу, заснованого на приватній власності (за період до 1 травня 1993 року) є довідка з Пенсійного фонду України про сплату страхових внесків. Період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності, з 1 липня 2000 року підтверджується довідкою з бази даних реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку.
З 01.01.2004 підприємницька діяльність зараховується до трудового стажу на підставі довідки з бази даних реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку.

Накопичити на пенсію. Як працюють НПФ і чи варто в них вкладати?

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас