Кличко розповів, як можна зекономити на комуналці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кличко розповів, як можна зекономити на комуналці

Особисті фінанси
2560
Зекономити на комунальних послугах можна за допомогою програмних заходів з енергоефективності будинків.
Про це сказано в повідомленні на сторінці мера Віталія Кличка у Facebook.
«Відвідав один зі столичних будинків — на Оболоні на вулиці Йорданській, — де здійснили заходи з енергоефективності. Так, завдяки участі в програмі співфінансування 70/30 (місто оплачує 70% вартості робіт, мешканці – 30%) в будинку встановили індивідуальний тепловий пункт з погодним регулюванням та можливістю дистанційного керування з мобільного телефону, замінили внутрішні мережі та зробили якісну теплоізоляцію, що дозволило уникнути тепловтрат. А також замінили вікна та двері в під’їздах на енергозберігаючі. На цьому мешканці не зупиняються. І вже на 2021 рік подали заявку на утеплення фасаду», — повідомив мер.
Загальна вартість робіт у будинку склала 1,2 млн грн. З яких допомога міста становила 850 тис грн, тобто 70%. У результаті вартість комунальних послуг для мешканців знизилась майже на 40%.
За словами Кличка, люди повертають вкладені кошти за 1−2 опалювальних сезони. Все залежить від погодних умов та від технічного стану будинку.
Розмір економії. Наприклад, за грудень власники двокімнатної квартири площею 60 кв. метрів сплатили менше 1 тисячі гривень. Тоді як мешканці такого ж будинку поруч, де енергоефективних робіт ще не здійснювали, сплатили за таку ж площу майже вдвічі більше.

Вісім способів заощадити на комуналці цієї зими

Міський голова нагадав, що за кілька останніх років в рамках механізмів співфінансування на термомодернізацію житлових будинків спрямували близько мільярда гривень. За цей час місто виділило понад 600 млн грн, самі ж мешканці – зібрали понад 300 мільйонів. На цей рік в бюджеті столиці передбачили 200 млн гривень на здійснення енергоефективних робіт та капремонтів у багатоквартирних будинках Києва.
На сьогодні в програмах з енергоефективності взяли участь уже близько 600 столичних будинків.

Довідка Finance.ua:

  • Міністерство економічного розвитку очікує, що при оптимістичному сценарії ціни на газ для населення в 2021 році зростуть на 20%, в 2022 році – на 10%, а в 2023—2024 роках будуть додавати по 5% щорічно.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас