Верховна Рада ухвалила закон про дистанційну роботу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховна Рада ухвалила закон про дистанційну роботу

Казна та Політика
2075
Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт № 4051 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи».
Про це повідомила пресслужба парламенту.
Цим законопроєктом розділяється поняття дистанційної та надомної роботи.
У чому різниця:
  • під час дистанційної роботи працівник може самостійно обирати власне робоче місце та персонально відповідатиме за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на ньому;
  • дистанційну роботу можна буде поєднувати з роботою в офісі чи на підприємстві;
  • надомна робота передбачає роботу на фіксованому робочому місці. Змінити його можна буде з незалежних від працівника причин, завчасно повідомивши про це за три дні власника або уповноважений ним орган;
  • під час надомної роботи на працівників поширюється загальний режим роботи підприємства, установи та організації.
Крім того, закон також передбачає, що роботодавець при укладанні трудового договору про дистанційну або надомну роботу матиме право отримувати відомості про місце проживання працівника або інше місце за його вибором, де буде виконуватися робота.
Також передбачається можливість онлайн ознайомлювати працівника при прийомі на роботу з правилами трудового розпорядку, колективним договором, локальними нормативними актами та іншими необхідними документами.
Також законопроєкт визначає поняття гнучкий режим робочого часу.
  • фіксований час, протягом якого працівник обов’язково повинен бути присутнім на робочому місці та виконувати свої посадові обов’язки; при цьому може передбачатися поділ робочого дня на частини;
  • змінний час, протягом якого працівник на власний розсуд визначає періоди роботи в межах встановленої норми тривалості робочого часу;
  • час перерви для відпочинку і харчування.

Довідка Finance.ua:

  • 3 листопада 2020 року Верховна Рада України проголосувала в першому читанні за законопроєкт №4051, покликаний юридично врегулювати дистанційну роботу.
  • Щоб зафіксувати, як люди сприймають новий формат праці і що думають про різницю між «дистанційкою» і «офісом», мережа бізнес-просторів Creative States провели опитування серед українців.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас