В ЄС застерігають від імпорту електроенергії, виробленої на небезпечних АЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В ЄС застерігають від імпорту електроенергії, виробленої на небезпечних АЕС

Енергетика
1760
В Євросоюзі висловлюють стурбованість у зв’язку з невідповідністю міжнародним стандартам безпеки Білоруської АЕС (м. Островець), що може становити загрозу населенню Європи, особливо Литви.
Про це в переданому власному кореспонденту Укрінформу коментарі заявила член Європарламенту від Франції, представник політичної групи «Зелених» Мішель Рівазі.
«Островецька атомна станція не є просто окремою двосторонньою проблемою між Литвою і сусідньою країною. Це є загальним питанням для всієї Європи. Забезпечення електричною енергією на внутрішньому ринку в ЄС має бути захищене від імпорту електрики, виробленої на небезпечних атомних об’єктах, — переконана французький парламентарій.
Вона нагадала, що після аварії на атомній станції в японській Фукусімі, Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) оприлюднило рекомендації, що АЕС не повинні будуватися на відстані менше 100 км від великих населених пунктів. При цьому Островецька АЕС дислокована в 50 км від столиці Литви Вільнюса і використовує для охолодження реакторів воду з річки Нярис, яка також нижче за течією забезпечує литовську столицю питною водою.
«Розміщення цієї АЕС створює багато управлінських проблем і проблем в питанні безпеки, які були виявлені експертами ЄС за результатами проведення стрес-тестів в 2018 році», — додала Рівазі.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас