У "Слузі народу" розповіли, як працюватимуть колектори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У "Слузі народу" розповіли, як працюватимуть колектори

Особисті фінанси
753
Непорядні колектори, які тероризують людей, незабаром не зможуть працювати на ринку. Верховна рада у першому читанні схвалила законопроект № 4241, який запроваджує етичні правила для колекторів і встановлює систему державного контролю за їх дотриманням.
Про це розповіла народна депутатка від фракції «Слуга народу», співавторка законопроєкту Ольга Василевська-Смаглюк.
«З такою системою ми приведемо цей ринок у стан, коли взаємодіяти з боржником ввічливо буде набагато вигідніше, ніж погрожувати і лаятися. А порушення етики потенційно вартуватиме можливості присутності на цьому ринку. Ми виведемо з ринку всіх, хто в частині методів взаємодії застряг у 90-х роках», — пояснила депутатка.
Тепер діяльність колекторів регулюватиме Нацбанк України. За порушення етичних правил НБУ зможе виписувати штраф від 51 до 102 тис. грн або виключати компанію з реєстру колекторських компаній. Там відтепер мають реєструватися усі без винятку колекторські компанії, щоб мати можливість працювати на ринку.
Відповідно до ухваленого законопроєкту:
  • Колекторам заборонено прямо погрожувати, шантажувати, вводити в оману, телефонувати позичальнику чи його родичам, колегам.
    Заборонено повідомляти про борг друзів чи родичів позичальника.
  • Колектор зобов’язаний називати своє ім’я, назву компанії, підставу дзвінка та розмір боргу. А на вимогу споживача — ще й надати підтвердні документи протягом 7 днів.
  • Заборонена робота «нелегальних колекторів». Усі компанії, що надають послуги зі стягнення боргів, мають бути внесені в реєстр Нацбанку.
  • Банк чи фінансова компанія зобов’язані публікувати інформацію про колекторські компанії, з якими співпрацює, та інформувати про це позичальника.
  • Ті, хто здійснив серйозне порушення, втратять право на здійснення стягнення, і держава буде суворо слідкувати за тим, щоб з ними ніхто не співпрацював.

Що робити, якщо дошкуляють колектори? 👀

За словами однієї з ініціаторок законопроекту, члена комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Вікторії Кінзбурської, залишилось зовсім небагато: доопрацювати текст, враховуючи зауваження НАЗК, і винести його в зал.
«Ми повинні домогтися захисту прав боржників і обмежити доступ до ринку недобросовісних колекторів, які постійно тиснуть на боржників як фізично, так і морально. Іноді, наслідки такого тиску фатальні… Тому врегулювання необхідне», — резюмувала Кінзбурська.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас