В Україні анонсували податкову амністію на цей рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні анонсували податкову амністію на цей рік

Казна та Політика
2483
Амністія капіталів через подання «нульової декларації» має відбутися цього року.
Про це заявив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат Данило Гетманцев.
«Що таке податкова амністія? Це фінансове життя українців з чистого аркуша. Коли держава дає можливість вивести „в білу“ зароблені статки, з яких не був сплачений податок впродовж усього періоду незалежності України», — пояснив Гетманцев.
Він наголосив, що у цьому випадку держава не карає за несплату податків, а дозволяє їх вивести з тіні.
«Така „нульова декларація“ — можливість для бізнесу і громадян добровільно вийти „в білу“, мати чисту фінансову історію та легалізувати походження своїх коштів. Важливо: нікого не змушуватимуть подавати декларацію! Нульова декларація — справа виключно добровільна», — пояснив нардеп.
За його словами, це важливий крок, адже у попередні роки обсяги тіньової економіки в Україні, за офіційними повідомленнями Мінекономіки, сягали майже 40%. А незалежні експерти взагалі говорили про 50% економіки в тіні.
«Але дуже важливо провести амністію саме цього року, адже антіBEBS і автоматичний обмін податковою інформацією набувають чинності в 2022 році. Тобто 2021-й — фактично остання можливість, щоб безперешкодно вийти „в білу“», — наголосив Гетманцев.
Дискусія довкола проведення амністії капіталів точиться не один рік. З приходом до влади команди Президента Володимира Зеленського до неї знову повернулися. Навіть з’явилася законодавча ініціатива. Так, законопроект про амністію капіталів зареєстрував Гетманцев у вересні 2019 року. Законопроектом пропонувалося амністувати доходи, що не були належним чином задекларовані до 31 грудня 2018 року (пізніше дата була пролонгована до 31 березня 2020 року).
За «амністію», відповідно до законопроекту, декларанту довелося б сплатити від 5% до 10% податку від суму, що він задекларував (залежно від того в якій формі та яких банках зберігаються кошти). Документ торкався декларування саме прибутків, а не майна.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас