Як списати борг з ЄСВ (інструкція) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як списати борг з ЄСВ (інструкція)

Особисті фінанси
5461
Скоро закінчується гарантований законом термін, коли фізособи-підприємці (ФОП) та самозайняті особи можуть подати документи на списання заборгованості з єдиного соціального внеску. Про те, як списати борг, пише UBR.ua.
«Коло суб’єктів, які мають право на таке списання, не змінюється: це фізособи-підприємці (крім фізосіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність», — розповідає керівний партнер ЮК «Winner» Ігор Ясько. Під другою мається на увазі наукова, літературна, артистична, художня, освітня або викладацька, а також медична, юридична практика, в тому числі адвокатська, нотаріальна діяльність, а також релігійна (місіонерська) та інша діяльність, яка приносить дохід.
Для того щоб скористатися правом на списання, необхідно:
  • щоб платником не було отримано дохід (прибуток) від діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО;
  • подати передбачені законом документи до 1 березня 2021 року.
Списанню підлягають всі борги з ЄСВ, що накопичилися за чотири роки.
Які документи потрібні для ФОП:
  • Заява про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, яка подається державному реєстратору за місцем перебування реєстраційної справи ФОП (якщо така заява не подавалася раніше);
  • Заява про списання заборгованості;
  • Звітність з ЄСВ відповідно до вимог частини другої статті 6 Закону № 2464-VI за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року, яка здається до податкового органу за основним місцем обліку (якщо такі звіти не були подані раніше або містять помилки). Звітність з ЄСВ обов’язково повинна відображати дані за період з 01.01.2017 року до дати державної реєстрації припинення підприємницької діяльності включно у зазначеному періоді, який закінчується 1 грудня 2020 року.
Документи для осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність:
  • Заява про списання заборгованості;
  • Заява про зняття з обліку як платника єдиного внеску (якщо така заява не подавалася раніше);
  • Звітність відповідно до вимог частини другої статті 6 Закону № 2464-VI за період з 1 січня 2017 до 1 грудня 2020 року (якщо звітність не подавалася раніше або була подана з помилками).
Зазначена письмова заява про списання заборгованості подається на ім’я начальника територіального управління ДПС у довільній формі.

Довідка Finance.ua:

  • Державна податкова служба України в автоматичному режимі списала податкові борги майже 3,7 млн платників податків.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас