Bosch: ринок «автомобільних комп'ютерів» до 2030 року буде щорічно зростати на 15% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Bosch: ринок «автомобільних комп'ютерів» до 2030 року буде щорічно зростати на 15%

Технології&Авто
704
У компанії Bosch заявили, що в сучасних автомобілях все більшого значення набуває інтелектуальна складова. Вже зараз нові універсальні пристрої автомобільної електроніки включають дедалі більше функцій окремих блоків управління в центральні, високопотужні електронні модулі для допомоги водієві і управління рухом.
Незабаром до них приєднаються центральні комп’ютери для управління салоном і електронікою кузова. Тільки з минулого літа Bosch отримала замовлення на такі автомобільні комп’ютери на суму близько 2,5 млрд євро.
Ринок таких систем оцінюється приблизно в 20 мільярдів євро, і до 2030 року він буде щорічно зростати на 15%. Саме для того, щоб мати можливість задовольнити такий попит, в січні 2021 року почне свою роботу новий підрозділ Cross-Domain Computing Solutions і його 17,000 співробітників. У цьому підрозділі компанія Bosch об’єднає свої апаратні та програмні розробки для автомобільних комп’ютерів, датчиків і блоків управління для всіх транспортних доменів.
У майбутньому високопродуктивні блоки управління стануть обов’язковим атрибутом всіх автомобілів. У цих центральних вузлах сходиться вся “нервова система” автомобіля. Завдяки своїй величезній обчислювальній потужності в кілька мільярдів операцій на секунду, центральні комп’ютери здатні обробляти навіть великі дані, необхідні для автономного водіння, сервісів, заснованих на даних, і постійного оновлення ПЗ.
За даними McKinsey, частка значущості програмного забезпечення для автомобіля зросте з 10% сьогодні до 30% в майбутньому. Тому автомобільні комп’ютери, здатні працювати з такими програмними функціями і обсягами даних, незабаром стануть стандартному для всіх автомобілів, будь то малогабаритні машини, седани преміум-класу або 40-тонні вантажівки.
У найближчі роки автомобільні комп’ютери будуть виконувати завдання від різних частин автомобіля – або доменів, як їх називають експерти.
Коли це станеться, тільки один центральний комп’ютер буде відповідати за управління не тільки рухом автомобіля, але і, скажімо, електронікою кузова.
Тоді такі центральні комп’ютери будуть ще більш потужними: за останні 20 років обчислювальна потужність блоку управління, спочатку призначеного для навігації, зросла в 3000 разів.
Це майже в три рази більше, ніж прогнозується законом Мура, який говорить, що обчислювальна потужність подвоюється кожні два роки. В результаті сучасний бортовий комп’ютер може управляти не тільки дисплеями, інформаційно-розважальними системами і голосовими командами, а й іншими завданнями, наприклад, певними допоміжними функціями.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас