Іпотечну ставку буде знижено: НБУ вводить нові правила фінмоніторингу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотечну ставку буде знижено: НБУ вводить нові правила фінмоніторингу

Кредит&Депозит
3161
Уже найближчим часом процентна ставка за іпотечними кредитами в Україні може знизитися. Цьому посприяють зміни в правилах моніторингу фінансового стану позичальника, які на найближчий час анонсував голова Нацбанку Кирило Шевченко.
Про це він повідомив 17 грудня під час круглого столу.
НБУ перед видачею іпотечного кредиту дозволить вести облік доходів членів сім’ї позичальника-фізособи. Крім того, глава регулятора пообіцяв скасування вимоги для банків оглядати житлову іпотеку в разі її страховки.
Як пояснила в коментарі UBR.ua виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова, зараз банки витрачають істотні ресурси на моніторинг заставного майна, що позначається на вартості кредиту.
Спрощення процедури моніторингу в частині скасування вимоги щодо огляду житла може позитивно вплинути на відсоткову ставку в бік її зменшення.
“У цьому випадку головна умова – щоб належно працювали страхові інструменти”, – додала Коробкова.
Наразі ставка, в залежності від банку, а також від того, чи купується житло на вторинному чи на первинному ринку, перебуває в діапазоні від 14% до 24%, при першому внеску – від 20-40%.
Олена Коробкова також зазначила, що дозвіл на врахування доходів членів сім’ї при оцінці фінансового стану позичальника позитивно позначиться на доступі до ресурсу.
Річ у тім, що зараз, з урахуванням повільного відновлення реальних доходів громадян, значна частина потенційних клієнтів банків не в змозі задовольнити встановлені вимоги до їхнього фінансового стану тільки з розрахунку власного доходу фізособи.
Особливо позитивний ефект це нововведення надасть на доступ до ресурсу сім’ям, вважають банкіри.
“Клієнти, які звертаються щодо довгострокових кредитів, як правило, перебувають у шлюбі і сукупні доходи родини дозволяли б їм якісно обслуговувати кредитну заборгованість, що зробило б іпотечні кредити більш доступними”, – зауважила Коробкова, втім, додавши, що це правило буде застосовано тільки в тому випадку, якщо банки матимуть можливість достовірно перевірити доходи з державних баз та реєстрів.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог. 🏙️

За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас