Робота за сумісництвом: чи зарахують її до спеціального стажу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Робота за сумісництвом: чи зарахують її до спеціального стажу

Казна та Політика
17747
Якщо людина працює десь за сумісництвом, то до спеціального стажу зараховується тільки робота за спеціальністю на основному місці.
Про це повідомляє Пенсійний кур’єр.
“До того ж зайнятість на цих роботах протягом повного робочого дня не вимагається, тож особа, яка працює, наприклад, на 0,5 ставки, також має право на пенсію за вислугу років. До того ж до спеціального стажу зараховується кожен місяць такої роботи як повний, навіть якщо страховий стаж за цей місяць буде неповним (у разі якщо заробіток за цей місяць є меншим за мінімальний та за нормами чинного на той час законодавства закладом не було здійснено доплату до повного мінімального страхового внеску)”, – пояснюють у повідомленні.
Пенсії за вислугу років призначають і виплачують у разі звільнення з роботи, що дає право на цей вид пенсії.
“У разі зарахування після призначення пенсії за вислугу років на роботу, що дає право на цей вид пенсії, виплата пенсії припиняється і поновлюється з дня, що настає після дня звільнення з роботи”, – додали в Пенсійному кур’єрі.

Довідка Finance.ua:

  • Згідно з Кодексом законів про працю, працівник має право укладати трудовий договір на одному або одночасно на кількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо іншого не передбачено законодавством, колективний договір або працювати за угодою сторін.
  • Середнє значення прийнятного для українців рівня пенсії становить 11 359 гривень. Це в 3,3 рази перевищує зафіксований Пенсійним фондом України середній рівень пенсії в жовтні 2020 року.
  • Другий рівень пенсійної системи – накопичувальний – необхідний Україні. Завдяки йому відбудеться “детінізація” заробітків і за 20-25 років з початку роботи можна буде накопичити собі на пенсію.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас