Нацбанк назвав головну причину падіння ВВП України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк назвав головну причину падіння ВВП України

Казна та Політика
1100
Ключовим фактором падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) залишається подальше скорочення інвестицій.
Про це повідомляє пресслужба НБУ.
У III кварталі 2020 року реальний ВВП скоротився на 3,5% у річному вимірі. Порівняно з ІI кварталом він зріс на 8,5% у сезонно скоригованому вимірі. Ключовим фактором падіння ВВП залишалося подальше скорочення інвестицій. Зменшення валового нагромадження основного капіталу поглибилося до 23,8% у річному вимірі і спостерігалося майже в усіх видах діяльності, попри поліпшення фінансових результатів підприємств.
Бізнес утримувався від інвестицій через поширення захворюваності й невизначеність стосовно розвитку пандемії. Негативний вплив також мала невирішеність окремих питань в альтернативній енергетиці. Суттєве нарощення капітальних інвестицій продемонстрували лише поштова та кур’єрська діяльність унаслідок розвитку служб доставки та онлайн-торгівлі.
Натомість споживчий попит відновився. Цьому сприяло пом’якшення карантинних обмежень, зростання доходів громадян і надолуження виконання видатків бюджету. Загалом споживчі витрати домогосподарств зросли на 1,0% у річному вимірі.
Збільшилося також споживання державного сектору (на 8,2%). Наприклад, помітно зросли витрати бюджету на дорожню інфраструктуру, медицину та оборону.
Внесок чистого експорту в зміну ВВП хоча й залишився додатнім, але суттєво зменшився (до 2,0 в.п.). З одного боку, обсяги експорту товарів та послуг залишалися меншими, ніж торік (на 7,2%). З іншого, падіння імпорту помітно сповільнилося (до 10,1%) внаслідок пожвавлення споживчого попиту.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас