Як пандемія коронавірусу вплинула на IT-ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як пандемія коронавірусу вплинула на IT-ринок

Фінтех і Картки
1650
Коронавірус вніс свої корективи в розвиток IT-ринку не лише в Україні, а й в усьому світі. Разом з тим IT-галузь може за підсумками 2020 року принести країні понад $5 млрд.
Про це розповіла молодший віце-президент, керівник Talent Acquisition Group, GlobalLogic в Україні Ірина Кононенко.
“Глобальний карантин вніс найсильніші корективи в роботу всієї IT-індустрії. Є індустрії, які постраждали найбільше. Наприклад, всі напрямки, які пов’язані з туризмом, пасажирськими і авіаперевезеннями, автомобільна індустрія. Але були сфери, які почали свій зліт. Наприклад, сервіси, які надають послуги по відеозв’язку. Попит на ці послуги зріс в 7 разів. Чудовим прикладом є компанія ZOOM. Попит на її послуги тільки на території України зріс в 9 разів”, – розповідає Кононенко.
На її думку, наслідки локдауну вплинуть також на майбутнє компаній. Оскільки, відчувши ефект закритого простору, компанії перебудували свої інвестиції і вкладають в діджиталізацію своїх продуктів. Через це йдуть великі перефокусировки інвестицій. Зараз багато компаній шукають допомоги, щоб ці трансформації запустити, або підтримати, якщо вони розглядалися раніше.
Як пандемія коронавірусу вплинула на IT-ринок
Водночас, як зазначають аналітики GlobalLogic, IT-індустрія демонструє щорічне зростання на 25-30%, і збільшує приплив коштів в економіку. Торік IT-галузь принесла країні 4,17 млрд доларів США експортних надходжень. Цього року, незважаючи на пандемію і уповільнення зростання глобальної економіки, кількість вакансій в IT б’є рекорди в другому півріччі, що свідчить про тенденції зростання цієї галузі.
За даними НБУ в 1-2 кварталі 2020 року експорт комп’ютерних послуг зріс на 25% в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. З огляду на такі темпи зростання і підвищений попит на інженерів у другій половині року, експортні надходження за результатами 2020 можуть перевищити 5 млрд доларів США.
“З 2018 року кількість абітурієнтів, які обирають цю сферу як свою майбутню професію зросла на 20%. В цьому році вони склали 15% від усіх, хто вступив до ЗВОЗ України. Але наразі ця ситуація не вирішує проблему дефіциту професійних фахівців. Тому тут потрібно діяти з трьох сторін”, – коментує експерт.
Як необхідно вкладати в IT-ринок на думку Кононенко:
1. Освіта. Необхідно, щоб університети готували якісних фахівців. Додавати в процес навчання більше практики.
2. IT-компанії повинні продовжувати вкладати в освіту, інвестувати в освітні програми як всередині компанії, так і зовні. Компаніям необхідно інвестувати 1-1,5% свого річного доходу в навчання і залучати до системи навчання мінімум третину, а краще половину своїх фахівців на регулярній основі.
3. Самі фахівці повинні вкладати в своє самонавчання.
Як пандемія коронавірусу вплинула на IT-ринок

Довідка Finance.ua:

  • За розрахунками експертів Офісу ефективного регулювання BRDO, економічна криза, спричинена пандемією COVID-19, уповільнила темпи зростання експорту IT-послуг – цьогоріч галузь недоотримала за 2 і 3 квартал майже 200 млн доларів.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас