Іноземці зможуть стати платниками єдиного податку без посвідки на проживання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземці зможуть стати платниками єдиного податку без посвідки на проживання

Казна та Політика
1062
Будь-який іноземний громадянин, що зареєстрований як фізична особа-підприємець (ФОП), може бути платником єдиного податку.
Відповідні роз’яснення надала Державна податкова служба (ДПС), повідомляє BRDO.
Раніше іноземці могли без ризику оформлювати ФОП лише на загальній системі оподаткування.
Чому це важливо для ІТ-індустрії
“Українська ІТ-індустрія вкрай зацікавлена в іноземних ІТ-фахівцях. Форма співпраці з ФОП є головною моделлю роботи галузі. Цього року Уряд затвердив квоти на імміграцію, за якими високоспеціалізовані спеціалісти можуть подати заяву на отримання посвідки на постійне проживання. Однак використати механізм квот на практиці досить складно, оскільки іноземець не мав можливості бути ФОП – платником єдиного податку під час оформлення документів для імміграції. Адже процес імміграції є тривалим: заява про надання дозволу на імміграцію розглядається до року, ще до 15 робочих днів йде на отримання посвідки”, – повідомляють у BRDO.

Чи варто йти в IT: що відбувається з IT сферою в Україні та світі 🎥

Що змінюється:
  • іноземні ІТ-фахівці, що вирішать іммігрувати в Україну за квотами, під час очікування дозволу на імміграцію та посвідки на постійне проживання зможуть легально працювати як ФОП на єдиному податку третьої групи;
  • єдиним проблемним питанням залишається строк законного перебування. Після подання заяви про отримання дозволу на імміграцію строк перебування іноземців на території України можна продовжити до 180 днів з дати останнього в’їзду в Україну.
“Можливість іноземців працювати в ІТ-галузі як ФОП-спрощенці — це конкурентна перевага України. Лишилося тільки налагодити швидкий процес реалізації квот іноземцями, і в ІТ ми можемо перейти від brain drain до brain gain”, — підкреслює Ігор Самоходський, керівник сектору ICT BRDO.
Як було раніше. До 2020 року фактично єдиною можливістю іноземців працювати в ІТ в Україні було офіційне працевлаштування співробітника у штат. Для цього роботодавець мав отримати дозвіл на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, а іноземець — посвідку на тимчасове проживання. І тільки після цього спеціаліст міг відкривати ФОП на спрощеній системі оподаткування, в той час як продовжував бути найманим працівником.
З 2020 року доступним став механізм імміграції, що дає можливість ІТ-фахівцям працювати у якості ФОП без додаткових обмежень. Крім того, з жовтня 2020 року іноземцям не потрібно робити “зайвий виїзд” із України для того, щоб оформити посвідку на тимчасове проживання в Україні.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас