Податкова і звітність: підозрілі транзакції перевірять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова і звітність: підозрілі транзакції перевірять

Казна та Політика
2161
Платники податків зможуть проходити податкові перевірки дистанційно – в електронній формі. Міністерство фінансів представило відповідну концепцію щодо впровадження електронного аудиту (е-аудиту) для бізнесу.
Щоправда, торкнеться це поки лише великих платників, і тільки з 2023 року. Весь інший бізнес новація торкнеться ще пізніше.
Такий інструмент вже ввели різні країни світу “і з кожним роком він доводить свою ефективність”, стверджують чиновники. Нововведення буде ґрунтуватися на отриманні від платників податків стандартного аудиторського файлу (SAF-T), розробленого Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).
Чого чекати бізнесу:
  • в Мінфіні відзначили переваги автоматизованої обробки аудиторських файлів. Там запевнили, що така процедура надасть можливість швидко виявляти найбільш ризикових платників податків, а також підозрілі транзакції;
  • якщо виявляться розбіжності в звітності, то платники податків отримають оперативні повідомлення. Такі факти можуть стати підставою для проведення податкової перевірки.
Згідно з планами Мінфіну, з 1 січня 2023 року великі платники податків повинні бути готові надавати SAF-T за запитом контролюючих органів під час проведення перевірки. А з 1 січня 2025 року така норма стане для них обов’язковою.
Для всіх платників податку на додану вартість нова система повинна запрацювати в обов’язковому порядку з 1 січня 2027 року.
У головному фінансовому відомстві країни підкреслили, що впровадження е-аудиту є умовою отримання нашою країною макрофінансової допомоги. Вона вказана в пункті 2 Меморандуму про взаєморозуміння між Україною та ЄС.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас