В Мінфіні розповіли, як пропонують змінити "податок на розкіш" (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Мінфіні розповіли, як пропонують змінити "податок на розкіш" (інфографіка)

Особисті фінанси
3912
В Міністерстві фінансів розповіли про транспортний податок для власників дорогих легкових автомобілів або так званий податок на розкіш.
Про це йдеться на сторінці в FACEBOOK.
Транспортний податок в чинній редакції передбачає, що його сплачують власники авто віком до п’яти років включно, середньоринкова вартість яких становить 375 розмірів мінімальних заробітних плат.
Тобто, з 2017 року, коли МЗП становила 3200 грн, мінімальна вартість авто, за які сплачувався податок, дорівнювала 1,2 млн грн.
Станом на 1 січня цього року, при МЗП в розмірі 4723 грн, вартість автомобілів, що підлягають оподаткуванню, виросла до 1,77 млн грн. З врахуванням того, що на 2021 рік МЗП передбачена в розмірі 6 тис. грн, об’єктом оподаткування будуть легкові автомобілі вартістю 2,25 млн грн.
Виходячи з наведеного, значно знизилась кількість авто, з яких сплачується транспортний податок (за даними Мінекономіки в 1,5 рази в порівнянні з 2019 роком), що негативно вплинуло на надходження до місцевих бюджетів, оскільки цей податок є місцевим.
За 10 місяців поточного року до бюджетів громад надійшло 183,4 млн грн, а за цей самий період минулого року – 242,4 млн гривень.
Що пропонують. Таким чином, транспортний податок на розкішні авто втрачає своє фіскальне значення, тому пропонується повернутися до оподаткування дорогих авто вартістю понад 1,2 млн грн, шляхом внесення змін до ПКУ в частині встановлення середньоринкової вартості в 200 розмірів мінімальних заробітних плат.
В Мінфіні розповіли, як пропонують змінити "податок на розкіш" (інфографіка)
Інфографіка Міністерства фінансів
Що це дасть. Такий крок сприятиме наповненню бюджетів місцевих громад, а отже, використанню цих коштів на розвиток інфраструктури, освіти та медицини тощо.

Довідка Finance.ua:

  • Нагадаємо, податок на авто хочуть збільшити до 6 мінімальних зарплат. Народні депутати від «Слуги народу» пропонують збільшити податок на автомобілі. Про це йдеться в законопроєкті №3704. Податок пропонують підняти з 25 тисяч гривень до 36 тисяч, а це 6 мінімальних зарплат. Такі нововведення можуть стати чинними вже з 1 січня наступного року.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас