Як захиститись від шахрайства, орендуючи житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як захиститись від шахрайства, орендуючи житло

Особисті фінанси
573
Зазвичай для уникнення документальної тяганини та сплати додаткових податків на дохід сторони договору найму житла погоджують його умови усно. Хоча наймач, за згодою власника, фактично може проживати в помешканні, щодо якого сторони досягли домовленостей, але він втрачає гарантії свого захисту в такому статусі, визначені законодавством.
Відповідну консультацію надали в Луцькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
“Так, відповідно до ч. 1 ст. 811 Цивільного кодексу України договір найму житла укладається у письмовій формі. Тобто його чинність пов’язана з формою укладення. З чого випливає, що перша умова здійснення належної процедури найму житла – укласти договір. За бажанням будь-якої із сторін він може бути посвідчений письмово, внаслідок чого буде внесений у відповідний реєстр. Таким чином, копію договору сторони зможуть отримати, навіть якщо їхні екземпляри будуть втрачені чи знищені. Майте на увазі, у такій ситуації при укладенні простого письмового договору підтвердити наявність втраченого договору чи його умови практично неможливо”, – ідеться в повідомленні.
У договорі обов’язково потрібно вказати:
  • реквізити сторін (наймодавця і наймача);
  • предмет найму (характеристика житла: адреса, розмір);
  • чим підтверджується право наймодавця на дане житло (наприклад, витяг з Державного реєстру прав на нерухоме майно);
  • строки найму;
  • суму плати за житло, спосіб оплати та строки її внесення (наприклад, щомісячно до 5 числа на банківський рахунок чи готівкою і т. п.).
За бажанням будь-якої сторони в договір вносяться додаткові умови. Так, доцільно передбачити права та обов’язки сторін договору, відповідальність сторін за порушення умов договору.
Помешкання має бути придатним для постійного проживання у ньому. Тому у разі виявлення непридатності такого житла до постійного проживання, ви маєте право на розірвання договору найму без сплати пені чи неустойки, якщо такі передбачені в договорі. Водночас рекомендовано додатково таку можливість передбачити також умовами договору.
Таким чином, у договорі ви можете передбачити всі умови, які вважаєте за потрібне, аби захистити себе і свої майнові права.
У разі ж неналежного виконання умов договору, ви матимете право в позасудовому або судовому порядку вимагати від наймодавця виконання умов договору, або ж відшкодувати шкоду, завдану порушенням ним умов договору, майнову та моральну шкоду.

Довідка Finance.ua:

  • Оптимальна вартість оренди квартири має бути якомога вигіднішою для орендодавця, але й прийнятною для орендаря. В разі заниженої вартості ви не отримаєте весь можливий прибуток, а якщо її перевищити – значно зменшується інтерес квартиронаймачів, тому житло взагалі можуть не зняти.
  • Вересень традиційно є високим сезоном на ринку оренди квартир, але не в цьому році. Через пандемію більшість студентів залишилися на дистанційному навчанні, а приплив трудових мігрантів зменшився.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас