Аваков пропонує розширити підстави для застосування електрошокерів (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аваков пропонує розширити підстави для застосування електрошокерів (відео)

Особисті фінанси
1005
Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков ініціював внесення змін до Закону України “Про Національну поліцію”. Таку пропозицію 11 листопада підтримав на своєму засіданні Кабінет міністрів. Документ направили на розгляд Верховної Ради.
В ст.45 пропонується додати пункт, який дозволить ширше використання поліцейськими електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії.
“У більшості держав світу як альтернативу застосування вогнепальної зброї підрозділи поліції застосовують електрошокери як засіб стримання агресії. Протягом двох років спеціалісти МВС проводили дослідження, погоджували використання таких пристроїв з Мін’юстом, вивчали досвід країн, зокрема Великої Британії. На сьогодні ми отримали першу партію сучасних електрошокерів”, – пояснив Арсен Аваков. У Росії використання електрошокерів поліцією офіційно було дозволено з кінця минулого року.
Зі слів Авакова, застосування електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії – це гуманний поліцейський засіб примусу, який дозволяє припинити правопорушення і зупинити зловмисника, завдавши йому меншої шкоди в порівнянні з вогнепальною чи травматичною зброєю.
Підстави для застосування електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії при затриманні особи:
  • яка вчинила адміністративне чи кримінальне правопорушення і чинить при цьому фізичну протидію поліцейському,
  • яка вчинила тяжкий або особливо тяжкий злочин і намагається втекти,
  • яка чинить збройний опір або намагається втекти з під варти,
  • озброєної особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших предметів, що загрожують життю чи здоров’ю людей, зокрема поліцейського.
Національна поліція України закупила і почала освоєння першої партії з 200 одиниць спеціальних засобів Taser X2. (відео МВС)
У чинній редакції пункту 6 частини третьої статті 45 “Закону про Нацполіцію” електрошокери дозволено використовувати для: відбиття нападу на поліцейського, іншу особу та/або об`єкт, що перебуває під охороною, та для відбиття нападу тварини, що загрожує життю і здоров`ю цивільної особи чи поліцейського.

Довідка Finance.ua:

  • Нагадаємо, ще на початку вересня голова МВС Арсен Аваков звернувся з офіційним листом до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо надання додаткових 1,979 мільярда гривень на доплати поліцейським з Фонду боротьби з COVID-19 під час карантину.
  • Раніше Аваков розповів, як вирішуватиметься проблема з недобудовами.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас