Чи бояться українці штрафів за відсутність маски? (опитування) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи бояться українці штрафів за відсутність маски? (опитування)

Особисті фінанси
928
Ще після введення карантину у березні Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо запобігання поширенню коронавірусу. Саме тоді й були запроваджені штрафи за порушення правил карантину: для фізичних осіб від 17 000 до 34 000 грн, а для посадових осіб від 34 000 до 170 000 грн.
Пізніше у квітні набула чинності постанова Кабміну, згідно з якою було заборонено перебувати у громадських місцях без захисної маски або респіратора. На той час все ще діяли штрафи за порушення карантину, проте окремого пункту щодо штрафів за відсутність маски там не було.
Однак українці не всі поспішали одягати засоби індивідуального захисту у громадських місцях чи транспорті: чимала частина населення просто нехтує рекомендаціями щодо носіння респіраторів або захисних масок.
Тож нещодавно, 6 листопада, нардепи ухвалили в цілому законопроєкт №3891, згідно з яким відповідальність українців-порушників маскового режиму змінили. Якщо раніше за відсутність масок могли оштрафувати на 17 тис. грн, то зараз штраф буде неприємним, але посильним для будь-якого працюючого українця.
Розміри штрафів:
  • для громадян – 170-255 гривень;
  • для юридичних осіб суми значно більші – від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3400-5100 гривень).
Штрафувати будуть працівники поліції чи інші уповноважені особи прямо на місці вчинення адміністративного правопорушення, а оплатити штраф можна буде виключно за допомогою безготівкових платіжних пристроїв.
Та чи бояться цих штрафів українці? Ми вирішили запитати про це читачів порталу і ось що дізналися:
  • переважна більшість все ж добросовісно дотримуються карантинних вимог – 76% розповіли, що носили б маски, навіть якби штрафів не було;
  • 7% злякалися штрафів і тому одягають маски у громадських місцях і транспорті;
  • проте 8% готові йти наперекір правилам карантину: на їхню думку, краще заплатити штраф, аніж носити засоби індивідуального захисту;
  • ще 9% українців заявили про те, що не будуть носити маски чи респіратори, але й адмінвідповідальність за це нести також не хочуть.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас