У НБУ пояснили, чому зростають ціни в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ пояснили, чому зростають ціни в Україні

Казна та Політика
990
Зростанню споживчої інфляції, яка в жовтні прискорилася до 2,6% в річному вираженні проти 2,3% у вересні, сприяли ослаблення гривні, подорожчання енергоносіїв і низькі показники врожаю окремих культур.
Про це повідомила пресслужба НБУ.
У повідомленні також наголошується, що збільшилися темпи зростання цін на продовольчі товари (до 3,4% р/р).
“Досить швидко подорожчала рослинна олія на тлі низького врожаю соняшнику і високих експортних цін. Це в свою чергу позначилося і на вартості майонезу і маргарину. Крім цього, підвищилися темпи зростання цін на хліб і макаронні вироби внаслідок подорожчання сировини та енергетичних ресурсів”, – зазначив регулятор.
Згідно з повідомленням, високими темпами зростали ціни на непродовольчі товари (0,8% р/р) насамперед внаслідок ослаблення гривні. Повернулися до зростання ціни на побутову техніку, сповільнилося падіння цін на електроніку, а зростання вартості меблів і автомобілів прискорилося. Водночас дешевшими, ніж минулого року, залишалися одяг і взуття, в тому числі через слабкий попит внаслідок активного використання громадянами можливостей дистанційної роботи і навчання.

Хочу отримати гроші до зарплати 💸

“Темпи зростання вартості послуг сповільнилися (до 6,4% р/р). З одного боку, уповільнення було очікуваним через вичерпання ефектів бази порівняння для окремих видів послуг, зокрема телекомунікаційних. З іншого, ймовірно, додалися ефекти через зростання захворюваності та посилення обмежень в окремих областях. Зокрема, сповільнилося зростання вартості послуг підприємств громадського харчування, готелів, кінотеатрів, салонів краси, курсів іноземної мови, оренди житла. Водночас, враховуючи погіршення епідемічної ситуації, прискорилося зростання вартості послуг лікарень”, – сказано в повідомленні НБУ.

Довідка Finance.ua:

  • З 1 січня 2021 року мінімальна зарплата (МЗП) зросте. Таке підвищення обійдеться бюджету в понад 41 млрд гривень.
  • Етапи підвищення: з 1 січня 2021 року мінімальна зарплата зросте з нинішніх 5 тис. грн до 6 тис. грн;
    з 1 липня наступного року – до 6,5 тис. гривень.
  • Як заявляв Зеленский, в умовах ринкової економіки держава не може встановлювати ціни на продукти харчування, але збільшує мінімальну заробітну плату, щоб у громадян зросли доходи.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас