АМКУ оштрафував Ощадбанк на 1 млн грн (оновлено) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ оштрафував Ощадбанк на 1 млн грн (оновлено)

Казна та Політика
472
Антимонопольний комітет оштрафував державний Ощадбанк на 1 млн 057 тис. 865 грн за неподання інформації на вимогу у встановлений термін.
За даними АМКУ, відповідне рішення схвалене на засіданні 30 жовтня 2020 року.
«Значний розмір штрафу пов’язаний із врахуванням Комітетом обтяжуючих обставин справи під час прийняття рішення. Зокрема Ощадбанк не надав інформацію, яка вимагалась АМКУ з метою збору доказів та доведення або спростування ознак порушення у вигляді здійснення концентрації без дозволу органів Комітету», – йдеться в повідомленні.
АМКУ проводив розслідування дотримання вимог законодавства при набутті Ощадбанком у власність активів, що мають ознаки єдиного майнового комплексу, шляхом стягнення звернення на заставне майно.
АМКУ підкреслює, що законодавством не передбачено звільнення банківських установ від необхідності отримання дозволу на концентрацію, незважаючи на захист банком своїх прав як кредитора (за виключенням ситуацій, які передбачені пунктом 5 частини третьої статті 22 ЗУ «Про захист економічної конкуренції»).
«Відмова ПАТ «Державний ощадний банк України» у наданні інформації на вимогу Комітету призвела до неможливості встановлення дійсних обставин та завершення розслідування. Тобто, це призвело до неможливості виконання Комітетом покладених на нього обов’язків», – зазначає АМКУ.
Там також вважають, що створення держбанком такої ситуації може свідчити про намір приховати інформацію, яка могла довести наявність в діях банку ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції.
Таким чином АМКУ прийняв рішення про визнання вчинення Ощадбанком порушення та накладення штрафу на держбанк.
Згідно умовам МВФ, до кінця цього року в капітал Ощадбанку мав зайти інвестор ЄБРР, але скоріше за все цього не станеться. Також невідома майбутня частка ЄБРР у капіталі держбанку.
Пізніше пресслужба банку повідомила в коментарі Finance.ua, що Ощадбанк вважає ухвалене рішення АМКУ незаконним та необґрунтованим, тому після отримання повного тексту цього рішення його буде оскаржено в судовому порядку в передбачені чинним законодавством строки.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас