У Нацбанку розповіли, як впала гривня з початку року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку розповіли, як впала гривня з початку року

Валюта
722
У жовтні девальваційний тиск на гривню склав 6%, а з початку року нацвалюта ослабла на 20%.
Про це йдеться в інфляційному звіті за жовтень Національного банку України.
Причиною девальвації гривні порівняно з кінцем другого кварталу НБУ визначає зростання попиту на іноземну валюту. Найбільші чисті покупці іноземної валюти – імпортери побутових товарів, автотрейдери, нерезиденти на ринку ОВДП та прямі іноземні інвестори з метою репатріації дивідендів. Крім того, стали частіше купувати валюту на умовах форвард.
У Нацбанку відзначили, що ослаблення протягом III кварталу курсу гривні до долара, на противагу зміцненню більшості валют країн — ОТП України, призвело до знецінення НЕОК і РЕОК нацвалюти.
У звіті повідомляється, що в цей період НБУ здійснював інтервенції як з купівлі іноземної валюти, так і з її продажу. Однак останні за результатами кварталу виявилися незначно більші. Натомість з початку року зберігалася чиста купівля іноземної валюти близько 1 млрд доларів.

Довідка Finance.ua:

  • Одним з головних факторів ослаблення гривні восени була активізація попиту імпортерів на валюту, однак на готівковому ринку тиску немає – населення більше продає валюти, ніж купує.
  • У листопаді вартість американської валюти в Україні коливатиметься в межах 28,5-28,8 грн/$. Так, валюта може додати в ціні близько 20-30 копійок.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас