Чи користуються українці субсидією (опитування) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи користуються українці субсидією (опитування)

Особисті фінанси
3093
Українцям, котрі самостійно не можуть сплатити рахунки за комунальні послуги, держава надає субсидію. Однак у проєкті Держбюджету на 2021 рік Мінфін скоротив витрати на цей вид допомоги на 2,7 млрд грн.
Ми вирішили запитати українців, чи є для них актуальною державна допомога в оплаті комуналки і чи користуються вони нею.
Результати опитування:
  • переважна більшість респондентів (84%) не користуються субсидією, оскільки не мають можливості її оформити;
  • 10% кажуть, що мають таку допомогу і вона єзначно полегшує їм життя;
  • ще 6% опитаних заявили про наміри оформити субсидію.
Скільки отримують. У Мінсоцполітики підрахували, що субсидії на оплату житлово-комунальних послуг у серпні 2020 року одержали 2,946 млн громадян. Середня сума допомоги по Україні – 279,8 грн.
Перевірки субсидіантів. Уже кілька років Міністерство фінансів перевіряє тих, хто одержує соцдопомогу, і регулярно знаходить порушників. Як наслідок – частина українців мають повернути нараховану допомогу назад до бюджету.
За що можуть забрати субсидію:
  • є будинок площею від 200 кв. м, або квартира від 120 кв. м;
  • машина віком до 5 років;
  • зробили покупку на суму від 50 тис. грн;
  • останнім часом не платили ЄСВ і не перебували на обліку в Центрі зайнятості.
Нововведення для отримувачів субсидії. Вже з нового року в країні запрацює нова процедура перевірки отримувачів субсидій на сплату комунальних послуг. У Міністерстіві соцполітики кажуть, що при цьому для українців абсолютно нічого не зміниться – зазнає змін лише алгоритм проведення перевірки інформації.

Кращі картки для оплати комуналки 💡

Це означає, що дані про недостовірну інформацію від громадян будуть надходити в органи соцзахисту не на етапі отримання субсидії, а перед її призначенням. Це дасть можливість не допустити неправомірних виплат.
Крім того, у відомстві заявили, що буде й нововведення при призначенні субсидій – їх одержувачам доведеться оплачувати комунальні послуги в розмірі 20% доходів сім’ї, раніше було 15% доходів. Ця норма почне діяти з 1 числа наступного місяця після скасування карантину, введеного у зв’язку з епідемією коронавірусу.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас