Рішення КСУ загрожує безвізу, - Євросоюз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рішення КСУ загрожує безвізу, - Євросоюз

Казна та Політика
683
В ЄС заявили, що рішення Конституційного суду України про скасування е-декларування може стати підставою для тимчасового призупинення безвізу.
Про це йдеться в листі посла України при ЄС Миколи Точицького віцепрем’єру з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ользі Стефанішиній, текст якого опинився в розпорядженні Європейської правди.
«Як поки що неофіційно зазначають наші контакти, рішення Конституційного суду України No 13-р/2020, яке скасувало ключові антикорупційні повноваження НАЗК, кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, є достатньою підставою для початку запуску Європейською комісією механізму тимчасового призупинення дії безвізового режиму», — йдеться в листі.
Одним з офіційних тригерів для запуску механізму призупинення дії безвізу є відхід третьої держави від критеріїв, внаслідок виконання яких був введений безвізовий режим.
У листі вказується, що незалежність, інституційна спроможність і стійкість інфраструктури, перш за все антикорупційної, є критерієм досягнення низки короткострокових і стратегічних цілей у відносинах з Європейським Союзом, серед яких:
  • збереження безвізового режиму поїздок громадян України в ЄС;
  • співпраця з Міжнародним валютним фондом, є передумовою отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС в розмірі 1,2 мільярда євро, покликаних забезпечити фінансово-економічну стабілізацію в нашій країні;
  • інтеграція в енергетичний ринок ЄС (йдеться про незалежність НКРЕКП);
  • поширення на Україну режиму внутрішнього ринку у сфері телекомунікацій, укладення угоди про взаємне визнання електронних довірчих послуг (незалежність НКРЗІ);
  • інтеграція в єдиний цифровий ринок (незалежність Національного офісу інтелектуальної власності) та ін.
Нагадаємо, раніше КСУ визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас