Міжбанк: два основні чинники будуть мотиваторами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: два основні чинники будуть мотиваторами

Валюта
420
Вчорашній день на валютному ринку дещо здивував банки та їхніх клієнтів. Після досить довгої відсутності на торги виходив Нацбанк з продажем долара по 28,34 гривні.
З одного боку – регулятор нагадав про себе, оскільки відносна рівновага попиту і пропозиції минулих днів не вимагала від нього особливого втручання.
З іншого – встановлена ним вже з середини дня верхня планка котирувань по долару в кінцевому підсумку дозволила гривні і залишитися практично в зазначених НБУ межах.
Фінансисти і клієнти зараз обмірковують основне питання: вихід регулятора – це довгостроковий сигнал, що його влаштовує рівень близько 28,35 гривень за долар або все ж таки вчора це була разова акція, щоб не дати розгойдати ринок в перший день після місцевих виборів. Поведінка регулятора сьогодні (його виходи/невиходи на торги) дозволять учасникам ринку отримати більш точну відповідь на це питання.
Як і весь цей тиждень, два основні чинники будуть мотиваторами для клієнтів і банків – обсяги і терміни одержуваного відшкодування ПДВ експортерами і майбутнє завершення звітного періоду. Перший з них працює проти гривні, оскільки скорочує потребу у продажу валютної виручки експортерами на міжбанку. Другий – збільшує статистику торгів за рахунок тих клієнтів, хто поспішає закрити свої зовнішньоекономічні угоди до 1-го числа. За прогнозами у вівторок обсяг операцій на міжбанку складе до $170 -180 млн при укладенні до 520-560 угод.
Крім цього, продовжать впливати на курсовий тренд на міжбанку: 1) операції нерезидентів з купівлею валюти за рахунок гривні, отриманої від операцій з українськими державними облігаціями; 2) можливі виходи Нацбанку на торги з інтервенціями; 3) сьогоднішній аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП.
На аукціон чиновники після консультацій з первинними дилерами запропонують тільки папери на 336 і 1302 дні. Хоча спочатку думали пропонувати ще й облігації на пів року і майже дворічні. Терміни, залишені Мінфіном до розміщення ОВДП – не найпопулярніші на ринку, і тому ми не чекаємо від цього аукціону значних обсягів продажів. За нашими розрахунками, мінфінівці зможуть продати паперів на суми до 2-3, 8 млрд гривень. Подібні обсяги досить скромні навіть для нашого міжбанку, і тому це не дуже сильно позначиться завтра на поведінці як ресурсного, так і валютного ринків.
Курси міжбанку за прогнозом на вівторок, 27 жовтня будуть в межах: долар – коридор 28,30 – 28,50 гривень, євро – коридор 33,35 – 33,75 гривень.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 28,34/28,35
Євро – 33,47/ 33,49
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас