Нацбанк змінив прогноз інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк змінив прогноз інфляції

Казна та Політика
483
Національний банк покращив прогноз інфляції в поточному році з 4,7% до 4,1% і погіршив в наступному – з 5,5% до 6,5%.
Про це заявив голова НБУ Кирило Шевченко.
«З огляду на слабку динаміку споживчих цін у III кварталі Національний банк переглянув річний прогноз інфляції у бік зменшення – до 4,1%», – сказав він.
За його словами, прискорення зростання цін наприкінці цього року буде зумовлене насамперед подальшим відновленням економічної активності на тлі збереження м’якої монетарної та фіскальної політик, а також подорожчанням енергоносіїв.
Низька база порівняння минулого року також матиме помітний статистичний ефект для обрахунку темпів річної інфляції.
Наступного року інфляція прискориться.
«У 2021 році зростання споживчих цін пришвидшиться до 6,5% під впливом подальшого пожвавлення економіки, ефекту від цьогорічного послаблення гривні, а також значного підвищення мінімальної зарплати, яке підштовхне внутрішній попит», – заявив Кирило Шевченко.
Втім, вихід за верхню межу цільового діапазону, який становить 5% +/- 1 в.п., буде тимчасовим.
«Національний банк допускає короткочасне відхилення інфляції від цілі, щоб економіка швидше повернулася на шлях стійкого зростання. Водночас Національний банк застосує монетарний інструментарій для повернення інфляції в цільовий діапазон у 2022 році», – заявив Кирило Шевченко.
Вже в 2022 році інфляція має знизитися до 5%.
За оцінками НБУ, темпи зростання споживчих цін сповільнились у вересні до 2,3% у річному вимірі унаслідок збільшення пропозиції продуктів харчування.
Цей фактор нейтралізував зворотний тиск на ціни з боку інших чинників: послаблення гривні, подорожчання енергоносіїв, відновлення економічної активності та споживчого попиту.
Такий баланс різноспрямованих факторів є тимчасовим. За попередніми даними онлайн-моніторингу цін Національним банком, у жовтні інфляція дещо прискорилася. Попри незначний ефект відображення девальвації в цінах, інфляційні очікування бізнесу і населення також продовжили погіршуватись, але індекс споживчих настроїв покращився.
Прогноз базового індексу споживчих цін на 2020 рік переглянуто з 4% до 4,2%, на 2021 рік – з 4,2% до 5,4%, на 2022 рік – з 3,9% до 3,8%.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас