За найоптимістичнішими прогнозами падіння ВВП цьогоріч складе не менше 10% - Новак — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За найоптимістичнішими прогнозами падіння ВВП цьогоріч складе не менше 10% - Новак

Казна та Політика
597
Прогноз Офісу Президента про те, що падіння ВВП в цьому році не перевищить 4,8%, є некоректним, оскільки за найоптимістичнішими прогнозами воно складе не менше 10%.
Про це в коментарі повідомив голова Комітету економістів України Андрій Новак.
«Якщо в Офісі Президента вважають, що падіння економіки складе не більше 4,8%, то варто констатувати, що Офіс Президента живе в паралельній реальності, причому явно не в українській, бо за підсумками другого кварталу падіння ВВП склало 11,5%, падіння промисловості склало 8,5%, падіння аграрного сектору 13,5%, а падіння вантажообігу 17%», – зазначив експерт.
Як додав А. Новак, у другому півріччі 2020 року спостерігається зовсім не спад пандемії, а навпаки – її різке зростання, що відповідно призведе до збільшення економічних обмежень, пов’язаних з режимом карантину.
«Всі ті прогнози, які робилися ще влітку – більше не актуальні, оскільки вони базувалися на тому, що в другій половині року буде спостерігатися спад пандемії і зниження обмежень, які з нею пов’язані. Але, як ми бачимо, відбувається все з точністю до навпаки. Тому на кінець року слід очікувати ще більшого погіршення економічної ситуації і якщо ми закінчимо його з падінням ВВП в межах 10%, то це буде ще добре», – сказав економіст.
Раніше заступник голови Офісу Президента України Юлія Ковалів повідомила, що рівень падіння українського валового внутрішнього продукту (ВВП) в поточному році не перевищить 4,8%.
«Ми оцінюємо, що падіння ВВП буде не більше 4,8%. І це значно кращий показник в порівнянні з тим, який ще на початку року в період невизначеності спостерігали ми в Україні. Насправді, якщо подивитися глобально на економіку, то єврозона за перше півріччя впала в середньому на 11,2%. Тобто в цілому в цьому році світова економіка падає», – сказала заступник керівника ОПУ.
Оцінку ж Міжнародного валютного фонду Ковалів назвала «песимістичною».
За матеріалами:
ГолосUA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас