Вимога МВФ: тарифи на комуналку встановить місцева влада — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вимога МВФ: тарифи на комуналку встановить місцева влада

Казна та Політика
1771
Український уряд затвердив законопроєкт, яким встановлення тарифів на теплову енергію, гарячу воду, водопостачання та водовідведення повністю передається від Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг у відання місцевої влади.
Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив на засіданні Кабінету міністрів.
“Уряд виконує свої зобов’язання за програмою з МВФ, які мають дедлайн цього року. Ми схвалили проєкт закону, яким пропонуємо передати повноваження встановлювати тарифи на теплову енергію, гарячу воду, водопостачання та водовідведення від НКРЕКП до місцевої влади”, – написав Шмигаль у своєму Telegram-каналі.
Тепер уряд очікує підтримки законопроєкту з боку Верховної Ради.
Як зазначається на Урядовому порталі, цього року Україна підійшла до опалювального сезону з рекордно накопиченими запасами вугілля та газу. Запаси вугілля — 2,9 млн тонн, що вдвічі більше, ніж минулого року, а запаси газу — 27,7 млрд куб. м, що також на рекордному рівні за останні роки.
За словами очільника Уряду, готовність будинків, мереж, котелень становить понад 95% по всій країні, а тому українці повинні отримати тепло у свої домівки вчасно.

Кращі картки для оплати комуналки 💳

“Відповідальність за те, коли буде включене опалення, несуть місцеві адміністрації, органи місцевого самоврядування. Уряд, у свою чергу, буде уважно стежити за процесом, щоб не виникало проблем. Адже ми бачили, що кожен рік у нас у різних містах виникають труднощі. Тому зараз попереджаю про відповідальність перед людьми і наші міністерства, і місцеву владу, і Фонд держмайна, і всіх причетних. В цьому році таких проблем бути не повинно”, — зазначив Прем’єр-міністр.
Уряд також схвалив рішення, яким доручив Держенергонагляду забезпечити видачу актів щодо підтвердження факту відсутності газифікації багатоквартирних будинків та відсутності в зазначених будинках системи централізованого теплопостачання.
“Ця постанова дасть змогу людям, у яких не підведений газ або відсутня система централізованого опалення, не переплачувати в цьому опалювальному сезоні за спожиту енергію”, — зазначив Денис Шмигаль.

Довідка Finance.ua:

  • Головне нововведення при призначенні субсидій – їх одержувачам доведеться оплачувати комунальні послуги в розмірі 20% доходів сім’ї, раніше було 15% доходів.
  • Станом на вересень борги українців за комунальні послуги зросли до 45 млрд грн. Для тих, хто має борги за комунальні послуги, діє послуга розстрочки таких боргів.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас