Хліб в Україні подорожчає — експерт назвав цифру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хліб в Україні подорожчає — експерт назвав цифру

Особисті фінанси
4236
Хліб в Україні подорожчає через підвищення цін на пшеницю, цукор і соняшникову олію – про це заявляють у Всеукраїнській асоціації пекарів, називаючи цифру в 40%.
Ситуацію прокоментував президент асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Алекс Ліссітса в ефірі каналу “Україна 24”.
“Потрібно розподілити український хліб на дві частини. Насамперед, це хліб, який виробляється на промислових хлібокомбінатах, які залишилися нам у спадок ще від Радянського Союзу. Йдеться про соціальні сорти хліба — український чорний або батон. Там близько 40% складає зерно.
Якщо взяти в цілому виробництво хліба в Україні, ситуація трохи інша. В СРСР хліб в основному виготовлявся на великих промислових комбінатах, і відповідно, основне споживання було розраховане на 100 кг (на рік – ред.) на одну людину. За останні 20 років ситуація кардинально змінилася. Ще у 2000 році українці споживали близько 50 кг хліба на людину, а зараз ми споживаємо близько 25”, — сказав він.
Експерт пояснив, чому знижується споживання хліба і що буде, якщо він ще подорожчає.
“Люди переходять від масового споживання хліба до інших продуктів. Є зміна у звичках споживання. Другий фактор — розмаїття вибору. На українському ринку за останні 15 років з’явилася величезна кількість невеликих пекарень, які дають альтернативу. І після того, як був лібералізований ринок хліба, відстежити ціни і в маленьких пекарнях, і в супермаркетах, які займаються своєю випічкою, і там, де є прогнозоване велике виробництво, дуже складно.
Говорити про те, що спонтанно ціна зросте на 40%, не можна. Ціна на пшеницю зростає з початку року, і пов’язано це з цілою низкою чинників. Ціна на зерно є стабільно високою, починаючи з березня. Чому пекарі досі не адаптувалися, я не розумію. Зараз хліб “український” коштує близько 25 грн за кг. Якщо підняти ціну до 40 грн, українці ще менше будуть його купувати. Тому говорити про те, що ціни зростуть на 40%, передчасно. Якщо зростання і буде, то в розумних межах: 5-10%, не більше”, — сказав він.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас