В яких країнах вчителі заробляють найбільше (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В яких країнах вчителі заробляють найбільше (інфографіка)

Особисті фінанси
6938
Четвертого жовтня відзначають День вчителя. Та бути вчителем в Україні, на жаль, — це не завжди престижно та прибутково. Тому Finance.ua вирішив з’ясувати, в яких країнах вчителів винагороджують гідними зарплатами. Ми склали рейтинг країн з найвищими окладами педагогів.
У 2018 році Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) опублікувала результати дослідження зарплат вихователів і вчителів у 37 країнах. Вказано річні суми, отримані педагогами протягом року, переведені в американські долари. Усі дані вказані в діапазоні, де нижня межа — зарплата вчителів початкових класів без досвіду роботи, верхня — вчителів старших класів зі стажем понад 15 років.
В яких країнах вчителі заробляють найбільше (інфографіка)
А як в Україні? Нашої держави у цьому рейтингу, на жаль, немає. Зарплати українських педагогів залишаються одними із найнижчих. Ще у 2019 тодішня міністерка освіти й науки Лілія Гриневич заявила, що до 2023 року мінімальний посадовий оклад педагогів повинен зрости до 4 прожиткових мінімумів.
У липні того ж року молодий учитель, який мав надбавку 10% за престижність, а також 20% за перевірку зошитів, отримував 5410 грн. Більш досвідчені колеги, які, крім того, мали 30% надбавки за стаж, щомісяця отримували 8182 грн.
За даними Держстату, середня зарплата працівників сфери освіти по Україні у січні-серпні 2020 року складала 8806 гривень, у той час як загальний показник серед усіх галузей був на рівні 11 100 гривень.
Щодо зарплат у різних областях країни, то найбільше педагогам готові платити у Києві. Зокрема, дані work.ua свідчать, що вчителям початкових класів у столиці в середньому обіцяють 13 000 гривень, у той час як середній показник по Україні становить 10 000 грн, а в Одесі та Дніпрі – 9000 та 8000 відповідно.
В яких країнах вчителі заробляють найбільше (інфографіка)

Довідка Finance.ua:

  • Свою назву педагогіка отримала від грецького слова “пай-дагогос” (“дитя” і “вести”). І у Давній Греції вчителі безпосередньо виконували цю функцію: там педагогами спершу називалися раби, які супроводжували дітей свого пана до школи. Тоді педагогами обирали зазвичай рабів, що не були придатні ні для якої іншої роботи, але вирізнялися вірністю дому свого хазяїна. Пізніше педагогами стали вільні люди, а їхніми безпосередніми обов’язками стали настанови, виховання і навчання дітей.
  • До речі, на Русі (XII ст.) перші вчителі отримали назву “майстри”.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас