Найбільших втрат під час карантину в Україні зазнали мікропідприємства (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільших втрат під час карантину в Україні зазнали мікропідприємства (дослідження)

Особисті фінанси
996
Заходи українського уряду під час “жорсткого” карантину найбільше вплинули на мікропідприємства – понад 70% представників цієї ніші відповіли, що карантинні заходи значно обмежили їхню діяльність. Кожне четверте мікропідприємство було обмежено у своїй діяльності частково.
Про це свідчать дані дослідження компанії Info Sapiens.
Серед малих та середніх підприємств також більше половини опитаних (56% та 53% відповідно) оцінили обмеження як «дуже сильні», а часткових обмежень зазнали 35% малих та 38% середніх підприємств. Частка ММСП, які не відчули обмежень, коливається між 5% для малого та мікробізнесу та 9% для середнього бізнесу.
Наслідки карантину. Епідемія і карантинні заходи поставили на межу закриття кожне шосте мікропідприємство і кожне десяте мале підприємство. Значних втрат зазнали 40% підприємств мікро- і малого бізнесу і 35% середніх підприємств.
Серед заходів, до яких вдавалися ММСП, беззаперечно лідирують два: скорочення зарплатного фонду (в тому числі за рахунок неоплачуваних відпусток) та переведення працівників на віддалену роботу, найчастіше онлайн. Найчастіше до цих двох заходів вдавалися малі і середні підприємства, і це основні заходи, які були вжиті.
Мікробізнес найчастіше починав із зменшення цін, вочевидь, намагаючись втримати попит, який почав скорочуватися.
До звільнення працівників як крайнього заходу вдавалися 10-15% респондентів (більше – на середніх підприємствах); також середній бізнес частіше вдавався до закриття збиткових напрямків.
Найбільших втрат під час карантину в Україні зазнали мікропідприємства (дослідження)
Актуальні проблеми для мікро-, малих та середніх підприємств (ММСП):
  • чинник «високе податкове навантаження» фігурує у ТОП-3 перешкод для бізнесу будь-якого розміру. Цей чинник назвали 40% мікропідприємств, 46% малих та 51% середніх підприємств, таким чином для малого та середнього бізнесу він вийшов на перше місце;
  • мікропідприємства серед найбільш актуальних перешкод для ведення бізнесу також назвали «низький купівельний попит споживачів» та «карантин та його наслідки» (43% та 38% відповідно);
  • малий бізнес на друге місце серед усіх перешкод поставив чинник корупції (37%), а середній бізнес – брак кваліфікованої робочої сили (38%).
Найбільших втрат під час карантину в Україні зазнали мікропідприємства (дослідження)
Доступ ММСП до кредитних та інших фінансових ресурсів. 40% малих та 56% середніх підприємств відповіли, що їм необхідні кредити для підтримки на плаву. Цікаво, що чим менший розмір бізнесу, тим менш ймовірно, що він потребує фінансів для розвитку. Експерти пояснюють це тим, що чим більший бізнес, тим більше уваги фіскальних і контролюючих органів він до себе привертає, а українські підприємці не прагнуть бути у центрі такої уваги.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас