Надбавка до пенсії в грудні: стало відомо, хто отримає лише 57 гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Надбавка до пенсії в грудні: стало відомо, хто отримає лише 57 гривень

Особисті фінанси
104382
Якщо зараз мінімальний розмір пенсії становить 1 712 гривень, то з грудня він зросте до 1 769 – надбавка складе 57 гривень.
Максимальна пенсія за законом повинна перевищувати мінімальну в десять разів, тому і доплата буде десятикратною – 570 гривень.
Але дістанеться вона тільки тим, хто раніше отримував пенсію, меншу за належну йому (інакше кажучи, йому видавалася тільки максимальна пенсія 17 120 гривень, незважаючи на належні доплати).
Крім того, переглянуть і розмір доплат за трудовий стаж понад тридцять років для жінок і 35 для чоловіків. За кожен додатковий рік пенсіонер зараз отримує 17,1 гривні, а буде отримувати 17,6.
Існують і пільгові категорії, для яких пенсія також зросте, але несуттєво. Так, у шахтарів надбавка складе 170 гривень, у орденоносців і осіб зі званнями «народних» і «заслужених» – від 11,4 до 22,8 гривні.
Якщо ж хтось отримує звичайну пенсію за віком, більшу від нового мінімуму – 1 769 гривень – то надбавка йому не нараховується. Те саме стосується і тих, хто вийшов на пенсію в нинішньому або минулому році.
Не буде переглянуто і розмір пенсій з інвалідності. Відповідно до закону, вона становить певний відсоток (який саме, залежить від групи інвалідності) від тієї виплати, яку отримувала б людина, якби змогла допрацювати до пенсійного віку. Однак, на відміну від звичайних пенсіонерів, тут не йде в рахунок трудовий стаж.
Фахівці Мінсоцполітики зробили підрахунки, які показують: хоч скільки-небудь помітне підвищення пенсії торкнеться близько трьох мільйонів громадян, тобто приблизно трьох з кожних десяти пенсіонерів. Решта навіть не помітять змін.

Довідка Finance.ua:

  • З 1 липня Пенсійний фонд ввів сервісну послугу “автоматичне призначення пенсії”. Сервіс дозволяє завчасно надати всю необхідну для призначення пенсії інформацію.
  • Право на пенсію за віком на пільгових умовах мають українці, які працювали на підприємствах з особливо шкідливими і важкими умовами праці. Згідно із законодавством, у них є можливість вийти на заслужений відпочинок раніше за інших, повідомляє ПФУ.
За матеріалами:
PolitekA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас