Як розірвати договір із забудовником та повернути кошти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як розірвати договір із забудовником та повернути кошти

Особисті фінанси
1856
Розірвання договору із забудовником без судового розгляду можливо за обопільної згоди сторін на здійснення процедури. Якщо в рамках інвестування укладався нотаріально засвідчений документ – наприклад, попередній договір купівлі-продажу, то й розривається він з нотаріальним підтвердженням.
Як пише DOM.RIA, такі правила встановлені ст. 214 Цивільного кодексу.
Коли можна розірвати договір із забудовником:
  • коли квартира не відповідає параметрам та характеристикам, що прописані в договорі, або її стан не збігається з описом;
  • забудовник порушує терміни та не дотримується визначеного порядку їх продовження щодо здачі об’єкта;
  • компанія внесла значні зміни в проєктну документацію.
Якщо ж підстав для розірвання договору немає, бо забудовник виконує свої зобов’язання, швидше за все розірвати угоду з поверненням коштів відмовляться.
Порядок розірвання договору із забудовником:
1. Забудовник згоден розірвати угоду й повернути кошти. За обопільної згоди ви обговорюєте умови розірвання договору, оформляєте відповідні папери, вказавши порядок, терміни повернення коштів та суму. В разі здійснення процедури з ініціативи інвестора, забудовник стягне суми, витрачені у зв’язку із зобов’язаннями вкладника. Розривається договір в такій же формі, що й укладався.
2. Забудовник згоден розірвати договір, але не згоден з сумою до повернення. Тут є два способи вирішення ситуації. У першому ви можете погодитися на умови будівельної компанії та без ризику повернути суму, яку забудовник готовий вам відшкодувати. У цьому випадку також настає момент обопільної згоди. Якщо інвестор хоче отримати більше, ніж готовий повернути забудовник, вимагає відшкодувати моральну шкоду або матеріальні збитки, ситуація вже вирішується в суді. Спочатку вам необхідно офіційно в письмовій формі звернутися до забудовника зі зверненням щодо розірвання договору. Далі подаєте позов.
3. Забудовник не бажає розривати договір і повертати гроші. Вирішувати ситуацію доведеться в суді. Для розірвання договору доведеться пройти такі етапи:
  • офіційно звернутися до забудовника. Письмово повідомте будівельну компанію про бажання розірвати угоду. Направте повідомлення рекомендованим або цінним листом. А краще, віднесіть його особисто, віддайте в приймальню й попросіть надати вам копію зареєстрованого листа – його можна буде докласти до документів для суду;
  • отримати від забудовника офіційну відповідь. Компанія зобов’язана відповісти вам та вказати причини, з яких не може задовольнити бажання розірвати договір;
  • звернутися до суду для врегулювання питання. Порядок розгляду справи, папери, які потрібно буде надати, залежить від ситуації, що склалася, схеми інвестування, наявності в ній посередника – Фонду фінансування будівництва або Компанії з управління активами тощо.
Якщо позов буде задоволений повністю або частково, забудовник має повернути кошти в установлений термін – в основному на це виділено від 3 до 6 місяців. Затягування термінів – ще один привід звернутися до суду, і вимагати компенсацію за користування вашими грошима, моральний та матеріальний збиток.
Як розірвати договір із забудовником та повернути кошти

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог 🏡

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас