Уряд пропонує завершити мораторій на перевірки бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд пропонує завершити мораторій на перевірки бізнесу

Казна та Політика
735
Кабінет Міністрів України пропонує завершити дію мораторію на проведення документальних та фактичних перевірок бізнесу, який був введений на період карантину.
Про це йдеться в пояснювальній записці до проекту змін №4101 до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень.
Що пояснюється в документі:
  • через те що дію мораторію встановлено на доволі великий проміжок часу, за період його дії (з 18 березня 2020 року) значна частка суб’єктів господарювання, які мають ризики несплати податків, залишаються неперевіреними;
  • до податкових органів надходять скарги громадян з питань порушень порядку проведення розрахунків, ліцензування та неоформлення трудових відносин у різних сферах діяльності, проте контролюючі органи позбавлені можливості провести перевірку таких суб’єктів господарювання.
Метою законопроєкту є:
  • покращення умов ведення бізнесу в Україні з одночасним підвищенням показників України в міжнародних рейтингах, а також підвищення ефективності використання ресурсів економіки, зокрема:
  • стимулювання економічної активності суб’єктів господарювання в умовах триваючих карантинних обмежень, спрямованих на запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19);
  • забезпечення збалансованості бюджетних надходжень;
  • вжиття заходів, спрямованих на зниження рівня податкового боргу платників податків;
  • усунення недоліків чинного законодавства.
Як зазначається у пояснювальній записці, станом на 01.05.2020 сума податкового боргу до зведеного бюджету становить 128,1 млрд грн (з них штрафні санкції – 24,7 млрд грн, пеня – 18 млрд грн).
“Така ситуація потребує вжиття заходів, спрямованих на стимулювання платників податків – боржників до самостійного погашення сум несплачених до бюджету податків, що набули статусу податкового боргу. З цією метою пропонується у разі повного погашення такими боржниками сум податкового боргу провести списання пов’язаних з таким боргом сум штрафів та пені”, – пояснюють автори проєкту закону.
Мораторій планується завершити з дати набрання чинності закону (тобто з 1 січня 2021 року).
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас