НБУ придумав новий вид стрес-тестування банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ придумав новий вид стрес-тестування банків

Казна та Політика
638
Нацбанк придумав новий вид стрес-тестування банків, який назвали реверсивним. Він уже впроваджується.
Про це повідомляє портал «Мінфін» з посиланням на Національний банк.
«Реверсивне стрес-тестування — це елемент процесу складання планів відновлення банків. Він відрізняється від того стрес-тестування, яке банки проходили у 2018 і 2019 роках, яке було частиною щорічної оцінки стійкості. Результати такого стрес-тестування не оприлюднюються», — заявили у пресслужбі Національного банку.
Якщо пояснювати поняття реверсивного тестування простою мовою, то його можна укласти в три етапи:
  • на першому банки складають вичерпний список макроекономічних факторів і ризиків, які здатні впливати на їх діяльність і фінансовий результат. У кожного банку список буде своїм, в залежності від бізнес-орієнтації;
  • на другому — кожен банк розраховує для себе, за яких економічних змін його діяльність опиниться в зоні максимального ризику;
  • на третьому — розрахує для НБУ чіткий план дій з відновлення своєї діяльності в разі, якщо все піде за найгіршим сценарієм.
«По суті, банки повинні розкрити всі свої слабкі місця, а потім сформулювати особистий антикризовий план. Такий, щоб регулятор погодився з його реалістичністю після того, як все перерахує. Завдання — не з простих. Особливо в нинішніх умовах, коли на ситуацію впливають не тільки класичні економічні ризики, але ще і ризики поширення епідемії коронавірусу в нашій країні і в усьому світі», — прокоментував ситуацію фінансовий аналітик Василь Невмержицький.
Процес уже запущений. Як повідомили у Нацбанку, всі банки почали формувати план свого відновлення, правда, жоден ще не надав його регулятору. Тому говорити про щось ще рано. Перші висновки почнуть робити лише в грудні, а остаточні — лише у 2021 році.
На поточний момент додаткової капіталізації потребує 9 банків. 7 з них — це структури з приватним українським капіталом і 2 — з державним.
Загальну потребу в капіталі банківської системи НБУ оцінили у 10,3 млрд грн.
Регулятор вже давав цю оцінку, але тиждень тому підтвердив її актуальність. Щоправда, Нацбанк визнав, що цього року не проводив стрес-тестування банків. Але допустив, що живих грошей може знадобитися навіть менше, якщо:
  • банки ще сильніше скоротять свої витрати;
  • проведуть реструктуризацію своїх балансів;
  • змінять свої бізнес-моделі.

Довідка Finance.ua:

  • З 2018 року Національний банк розпочав проведення оцінки стійкості банків, яка передбачає, в тому числі, проведення стрес-тестування для окремо визначеного Національним банком переліку банків.
  • В процесі стрес-тестування визначаються оціночні показники фінансової звітності банку (балансу та звіту про прибутки і збитки) та необхідний рівень капіталу на три роки після звітної дати за базовим та несприятливим макроекономічними сценаріями.
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас