Світова економіка може в найближчі 5 років втратити $35 трлн через пандемію – Bloomberg — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світова економіка може в найближчі 5 років втратити $35 трлн через пандемію – Bloomberg

Світ
557
Світова економіка знаходиться на піку відновлення після кризи, пов’язаної з пандемією коронавірусу COVID-19, але до кінця 2020 року країни можуть зіткнутися з новими проблемами, вважають опитані Bloomberg експерти.
На думку професора Австралійського національного університету Уорріка Маккіббіна, до 2025 року пандемія може коштувати світовій економіці близько $35 трлн.
«Ви повинні зробити вакцинацію досить великої частини населення, перш ніж економічні втрати почнуть знижуватися», – вважає Маккіббін. Він зазначив, що потрібно ще чимало часу, щоб зробити розроблену вакцину доступною людям в усьому світі.
Як зазначає Bloomberg, уряди провідних економік світу вже вклали трильйони доларів в заходи підтримки. Завдяки цим антикризовим заходам зростає виробництво в Німеччині, відновлюється економіка Китаю, знижується безробіття в США.
«Ми спостерігаємо піковий відскік. З цього моменту імпульс трохи згасає», – сказав радник з глобальної економіки Pacific Investment Management Йоахим Фелс.
Зберегти зростання буде непросто, вважають експерти. Уряди повинні продовжувати зусилля з підтримки економік, проте багато з них вже зараз готові призупинити «антивірусні» заходи підтримки.
В якості прикладу країни, яка обрала правильну стратегію, експерти агентства навели Швецію. Вона була однією з небагатьох кран, що відмовилися від суворих обмежень.
Спецпосланець ВООЗ Девід Набарро зазначив, що жорсткий карантин служить «грубим інструментом», який серйозно б’є по доходах громадян і малого бізнесу.
За оцінкою експерта з Capital Economics Девіда Окслі, зниження ВВП Швеції в 2020 році очікується на рівні 7%, в той час як економіки інших країн Європи знижуються до 30%. При цьому кількість смертей від COVID-19 в Швеції набагато більша, ніж у сусідній Данії. За даними Університету Джонса Хопкінса, в Швеції померли 5800 осіб (при 84 900 заражених), в Данії – 627 осіб (при 18 300 хворих).
Нагадаємо, Італія занурилася в рецесію, економіка обвалилася на 12,8% за квартал.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас