Конституційний суд вирішить долю автофіксації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Конституційний суд вирішить долю автофіксації

Технології&Авто
1252
Постійний представник Верховної Ради в Конституційному Суді повідомила про початок процесу. У Конституційному Суді оскаржено положення Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) про автофіксацію.
Суть проблеми в тому, що особа, за якою зареєстровано транспортний засіб, і та, яка вчинила правопорушення, можуть бути різними, але відповідальність все одно покладається на особу, за якою зареєстровано транспортний засіб.
Зараз порушується:
  • принцип індивідуального характеру юридичної відповідальності;
  • презумпція невинуватості особи;
  • право на на професійну правничу допомогу (постанова про накладення адміністративного стягнення може виноситися без участі особи, яка притягається до адміністративної відповідальності).
Аргументи захисту:
  • обмеження прав є пропорційним тій меті, яку планується досягти: забезпечення безпеки дорожнього руху, захист життя і здоров’я громадян;
  • у справі «Фальк проти Нідерландів» Європейський суд з прав людини визнав правомірною відповідальність саме власників транспортних засобів;
КУпАП встановлює не презумпцію винуватості власника транспортного засобу, як вказують автори скарги, а презумпцію володіння транспортним засобом в момент вчинення правопорушення саме його законним володільцем (власником). При цьому ця презумпція може бути спростована.
Встановлення презумпцій такого роду не суперечить практиці ЄСПЛ (рішення у справі «Салабіаку проти Франції»);

Довідка Finance.ua:

  • 1 червня запрацювали перші 50 відеокамер системи автоматичної фото- і відеофіксації порушень правил дорожнього руху.
  • Розміри штрафів: 255 грн – в разі перевищення встановлених обмежень швидкості руху більш ніж на 20 км/год але не більше 50 км/год; 510 грн – при перевищенні встановлених обмежень швидкості руху більш ніж на 50 км/год. Штраф зменшується на 50 відсотків, якщо він сплачений протягом 10 банківських днів з моменту отримання постанови.
За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас