Міжбанк: ситуація на валютному ринку зміниться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: ситуація на валютному ринку зміниться

Валюта
2382
У п’ятницю, 4 вересня ситуація на валютному ринку зміниться як у частині статистики торгів, так і за характером самої сесії.
Основних причин дві:
1) Фактор кінця робочого тижня у українських клієнтів і в зв’язку з цим традиційне зниження ділової активності перед двома вихідними;
2) Майбутній вихідний понеділок в США, де відзначають День праці. Тому операції в доларі в американських банках не проводяться. Українським клієнтам і банкам доведеться здійснювати всі операції в понеділок по долару на умовах ТОМ (розрахунки в гривні цією датою, поставка долара на наступний день), що не користується популярністю у нашого бізнесу. Компанії або відразу перенесуть свої угоди в доларі на вівторок, або постараються провести їх сьогодні максимум до обіду, щоб потім “не зависнути” з розрахунками в американській валюті відразу до 8 вересня.
Тому сьогоднішня сесія пройде в два етапи. Перший – дуже активні операції всіх клієнтів по долару на початку сесії і до обіду, другий – майже повне затишшя на ринку після обіду з присутністю на торгах в основному невеликих запізнілих клієнтів і спекулянтів.
За розрахунками Finance.ua, в п’ятницю обсяги операцій на міжбанку будуть в межах до $155-200 млн максимум при укладанні до 530 угод.
З суто місцевих факторів на поведінку ринку продовжать впливати:
  • Дії нерезидентів і “дочок” іноземних компаній. “Дочки” іноземних компаній продовжать поступово купувати валюту під репатріацію дивідендів, а нерезиденти періодично виходити на торги з купівлею долара і євро за рахунок коштів, отриманих від погашення попередніх випусків ОВДП і виплати доходу за ними. Це збільшує попит на валюту на торгах в моменти їх виходу на ринок і зазвичай грає проти гривні. Періодично в подібні виходи іноземців на міжбанк продавці сьогодні знову зможуть активно торгуватися за курсом зі здійсненням основних операцій продажу долара лише на пікових рівнях котирувань.
  • Господарські операції клієнтів. Необхідність купівлі компаніями сировини і матеріалів, розрахунків з персоналом за серпень і оплати орендних платежів створює додатковий попит на гривню і змушує експортерів активніше виходити на міжбанк з продажем валютної виручки. Як і вчора, це частково підтримає гривню на торгах і перекриє купівлі “дочок” іноземних компаній під висновок дивідендів.
  • Поведінка Нацбанку на торгах в п’ятницю знову не зміниться. При надлишку пропозиції долара на торгах ми побачимо регулятор з його викупом. Але поки НБУ цього тижня так жодного разу на ринок і не виходив. Якщо ж попит буде перевищувати пропозицію, Нацбанк не витрачатиме резерви і даватиме учасникам ринку самим знаходити компроміс по курсу. Вчора брак валюти практично перекривав Укргазбанк своїми продажами, що і стримувало активне зростання котирувань.
  • Спекулянти продовжать максимально активно розгойдувати курс в моменти виходу великих покупців валюти на торги. А також заробляти в форматі “в дві сторони”, на різницях готівкового та безготівкового курсів і на коливаннях євро відносно гривні на українському міжбанку.
Рішення НБУ про збереження облікової ставки на рівні 6% не особливо позначилося на поведінці учасників ресурсного та валютного ринків, позаяк в своїй більшості вони закладали саме такий сценарій розвитку подій і тому після цього рішення регулятора для них особливо нічого не змінилося.
На готівковому ринку обмінники будуть орієнтуватися на поведінку міжбанку, крос-курс пари долар/євро на міжнародному ринку і на реальний попит і пропозицію з боку населення в своєму регіоні. Спред по долару буде в межах 15-25 копійок і по євро – в межах до 20-30 копійок.
Курси міжбанку, за прогнозом Finance.ua, на 4 вересня в межах: долар – коридор 27,55-27,80 гривень, євро – коридор 32,50-32,95 гривень.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть у межах: долар – коридор купівель і продажів 27,45 – 27,90 гривень, євро – коридор 32,20 – 32,95 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 27,68 / 27,70
євро – 32,78 / 32,81
російський рубль – 0,3689 / 0,3693
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас