Міжбанк: на ринку очікується пік активності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: на ринку очікується пік активності

Валюта
787
У четвер, 3 вересня ми очікуємо пік активності учасників валютного міжбанку серед днів цього тижня.
Основна причина – майбутній вихідний понеділок в США. 7 вересня американці відзначають День праці і місцеві банки не працюють. Тому українські клієнти намагатимуться сьогодні максимально закрити свої розрахунки в доларі, щоб не залишати їх на п’ятницю (останній день будь-якого тижня призводить до традиційного зниження ділової активності перед вихідними) і тим більше “не зависати” з подібними розрахунками в американській валюті відразу до наступного вівторка, коли американські банки почнуть працювати в звичайному режимі.
Активізація операцій компаній на валютному ринку призведе до збільшення статистики торгів і за нашими прогнозами обсяги операцій на міжбанку в четвер будуть в межах до $230 млн при укладенні до 570-640 угод.
З українських чинників на дії учасників ринку сьогодні будуть впливати:
1) Поведінка нерезидентів і “дочок” іноземних компаній. У першій декаді кожного місяця настає період купівлі валюти “дочками” іноземних компаній під репатріацію дивідендів. Це збільшує попит на валюту на торгах в моменти їх виходу на ринок і зазвичай грає проти гривні, в чому активно беруть участь спекулянти. Вони намагаються максимально розгойдувати котирування в моменти купівлі валюти цими компаніями. Крім цього, ми очікуємо сьогодні виходу на міжбанк кількох нерезидентів з купівлею $10-20 млн за рахунок гривні, отриманої від попередніх погашень ОВДП. Це також додасть попиту на валюту на українському міжбанку і дозволить продавцям знову активно торгуватися за курсом зі здійсненням основних операцій продажу долара лише на пікових рівнях котирувань;
2) Господарські операції клієнтів. Експортери вже витратили майже всю гривню, отриману від держави в період основних відшкодувань ПДВ кінця серпня на авансові платежі з оренди і закупівлю сировини і матеріалів. Крім цього, компанії входять в період розрахунків з персоналом по зарплатах за серпень, що теж вимагає гривневих ресурсів. Для покриття цих фінансових витрат, починаючи з сьогоднішнього дня вони будуть активніше виходити на ринок з продажем валютної виручки. Це якоюсь мірою підтримає гривню на міжбанку і перекриє покупки “дочок” іноземних компаній під виведення дивідендів. Здійснення таких же розрахунків у підприємств-імпортерів знижує і їхні можливості в купівлі валюти, що теж страхує гривню на торгах.
Поведінка Нацбанку на торгах в четвер не зміниться. При надлишку пропозиції долара на торгах ми побачимо регулятор з його викупом. Тим більше, що поки НБУ цього тижня жодного разу на ринок не виходив. Якщо ж попит буде перевищувати пропозицію – Нацбанк не буде витрачати резерви і вважатиме за краще дати учасникам ринку самим знаходити компроміс по курсу.
Тактика спекулянтів збережеться і при такому ринку вони продовжать максимально активно розгойдувати курс в моменти виходу великих покупців валюти на торги. А також заробляти в форматі “в дві сторони”, на різницях готівкового та безготівкового курсів і за рахунок операцій по парі євро/долар на зовнішніх ринках і коливаннях євро відносно гривні на українському міжбанку.
На готівковому ринку обмінники продовжать орієнтуватися на поведінку міжбанку, крос-курс пари долар/євро на міжнародному ринку і на реальний попит і пропозицію з боку населення в своєму регіоні. Спред по долару буде в межах 15-20 копійок і по євро – в межах до 20-25 копійок.
Курси міжбанку за нашим прогнозом на 3 вересня перебуватимуть у межах: долар – коридор 27,55-27,80 гривень, євро – коридор 32,40-32,95 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 27,64 / 27,67
євро – 32,70 / 32,74
російський рубль – 0,3669 / 0,3675
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас