Зарплати українців продовжують зростати: хто реально відчув підвищення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарплати українців продовжують зростати: хто реально відчув підвищення

Особисті фінанси
2202
Зарплати українців продовжують зростати: за останніми даними Держслужби статистики, в липні вони зросли на 225 грн, досягнувши загалом 11 804 грн (+2%). Це в 4,6 рази менше червневого зростання, але вдвічі більше травневого.
Про це пише сайт “Сьогодні”.
Порівняно з червнем, заробітки в липні виросли у всіх галузях, крім охорони здоров’я та освіти.
Найбільше падіння у вчителів – на 14,5% (до 9328 грн), у медиків – на 3,2% (8560 грн). У виробничій, науковій і технічній діяльності заробітки не змінилися.
Найменше підвищення зарплат за липень – в будівництві – на 3,1% (до 9948 грн), найзначніше – до 11,7% в закладах громадського харчування і готельному бізнесі (до 5815 грн). Та це більш ніж втричі менше їхнього червневого зростання.
Найвищі зарплати за підсумками липня виявилися в банківському секторі – 20 352 грн (+5,3%), потіснивши з першого місця на друге IT-сферу – 19 789 грн (+4,6%). Далі йде сфера держуправління та оборони – 17 639 (+7,6%).
Найнижчі заробітки, крім готельного бізнесу та громадського харчування, також в охороні здоров’я (8560 грн, чи мінус 3,2%) та освіті (9328, чи мінус 14,5%).
Порівняно з липнем 2919 року, крім зарплат в закладах громадського харчування і готельному бізнесі, не відновилися після падіння у квітні-травні 2020 року зарплати на транспорті та зв’язку (пошта) – 96% від рівня минулого року, і в легкій промисловості – 98,3%.
Майже вийшла на торішній рівень оплата праці в машинобудуванні – 99,7%. Відновили заробітки металурги, місяць тому також мали “мінус” – тепер плюс 1,5% від рівня липня минулого року. Більше, ніж рік тому, заробляють артисти й інші працівники сфери мистецтва, спорту, розваг та відпочинку – їхні заробітки перевищують минулорічні на 13,5%, це тоді як у червні був недобір майже в 10%.
У всіх інших галузях рівень оплати праці зріс, як порівняно з червнем поточного року, так і порівняно з липнем 2019 року.
Економісти кажуть, що в липні триває тренд на відновлення економіки та збільшення кількості тих, хто повернувся з вимушеної відпустки чи знову був прийнятий на роботу після заміни жорсткого карантину на адаптивний.
“Тому методика розрахунку середніх зарплат, якою керується Держслужба статистики, показала зростання заробітків, – аналізує член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. – Тому, як бачимо, зростання виявилося майже в п’ять разів меншим, ніж у червні – всього загалом на 255 грн. Також в червні були виплачені квартальні і піврічні премії в тих сферах, які криза зачепила менше – промисловість, IT-сфера, банківський сектор, бюджетна сфера, а в липні, природно, таких виплат не було, тому і зарплати виросли набагато скромніше. Але зростання зарплат породило також зростання нових боргів за ними.
Олег Пендзин впевнений, що зарплати в серпні арифметично виявляться вищими, ніж у липні, насамперед через масову відпускну кампанію.
“Для розрахунку середніх зарплат Держстатистики ділить весь фонд оплати праці на всю кількість працівників, фонд оплати буде в серпні більшим, ніж у липні, а кількість працівників навряд чи істотно зросте, – міркує Олег Пендзин. – Наприклад, серпень – традиційний місяць відпусток на держслужбі, де виплачують високі оздоровчі, які також входять в зарплату. Оціночно зростання середніх заробітків у серпні може виявитися на рівні липня – 200-250 грн. А ось з вересня через підвищення мінімальної зарплати можна очікувати стрибка вище 12 тис. грн загалом по країні”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас