Що відбудеться з цінами на паливо: думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що відбудеться з цінами на паливо: думка експерта

Особисті фінанси
2169
Ціни на пальне продовжують зростати. Минулого тижня найбільше подорожчав автогаз, який тепер коштує 12 грн/л. Бензини і дизпальне майже не дорожчали, хоча два тижні тому ціни на них відчутно зросли – на 20-30 коп./л.
Наразі середня ціна на А-92 становить 22,03 грн/л, на А-95 – 23,09 грн/л, на дизпальне – 22,52 грн/л, на автогаз – 12 грн/л.
Вартість бензину і дизпального продовжує зростати тому, що ринок поступово повертається до докарантинних показників формування роздрібних цін, пише “Сьогодні”.
Директор “Консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн пояснює, що протягом літа націнка була надзвичайно низькою, тепер вона зростає. Низка роздрібних мереж АЗС за тиждень підняли ціни на бензини і дизельне пальне на 20-50 коп./л.
“Структура роздрібних цін (ціна у великому опті + націнка дрібного опту + націнка роздробу) не відповідає тій, яка склалася в останні роки. В роздробі націнка набагато нижча від звичайної. Це дає підстави цінам рости, оскільки бізнес має бути прибутковим”, – каже експерт.
З його слів, зростання роздрібних цін було б вищим, якби не найбільший український гравець ринку – мережа “Приват”. Вона утримує незмінні ціни на АЗС протягом чотирьох місяців, незважаючи на триразове зростання світових цін на нафту.
“Слабке зростання роздрібних цін і зниження торгових націнок дозволяють прогнозувати швидке зростання оптових і роздрібних цін. Потенціал зростання цін на пальне залишається мінімум 1 грн/л. Причому, як в опті, так і в роздробі”, – пояснює Куюн.
Зі слів експерта, на ціну пального в роздробі пропорційно вплине зниження курсу гривні, яке фінансові аналітики прогнозують у вересні.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас