Рада хоче ліквідувати борги за комуналку: чи допоможе реструктуризація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада хоче ліквідувати борги за комуналку: чи допоможе реструктуризація

Казна та Політика
2464
Верховна Рада всерйоз перейнялася питанням заборгованості за житлово-комунальні послуги. На початку червня в парламенті було зареєстровано законопроєкт про загальну реструктуризацію боргів за ЖКП, який мав посилити покарання для неплатників.
Про це повідомляється на сайті “Сьогодні”.
Економічний експерт Борис Кушнірук вважає, що житлово-комунальне господарство потребує системної реформи. Одна тільки реструктуризація не виправить ситуацію з платежами, якщо не буде вирішено питання застарілих мереж, у яких тепловтрати в рази вищі, аніж у розвинених країнах. Якщо не буде розроблено ефективні моделі теплопостачання з урахуванням особливостей кожного населеного пункту.
“Передусім потрібно міняти модель оплати за житлово-комунальні послуги, переходити до абонентської плати. За такої моделі платежі розбиваються на 12 місяців рівними частинами, а за підсумками року робиться перерахунок. Це знизить навантаження на домогосподарства в зимовий період, і значній частині населення субсидії взагалі не знадобляться”, – вважає Борис Кушнірук.
Система абонплати, на думку експерта, дасть постачальникам газу і тепла можливість закуповувати енергоресурси влітку, в період низьких цін, і завдяки цьому ціни на компослуги для населення можна буде знизити.
“Проблеми потрібно розв’язувати в комплексі. Просто реструктуризація без розв’язання інших проблем ЖКГ нічого не дає. Вона залишає існуючу неефективну і вкрай корумповану модель всього, що пов’язано з ЖКГ. Я вважаю неправильним, наприклад, забирати у людей майно, житло, якщо при цьому не вибудувано модель, яка робить систему ЖКГ максимально ефективною. Якщо внаслідок корупції, внаслідок неефективної моделі ціноутворення (а не через ціни на газ) ціни на послуги ЖКГ завищені, як можна забирати у людей майно за те, що вони не платять за завищеними тарифами? А от якщо навести в цьому питанні лад, тоді будуть підстави вимагати розрахуватися за боргами”, – впевнений Борис Кушнірук.

Довідка Finance.ua:

  • На початку червня в парламенті зареєстрували законопроєкт, що пропонує провести загальну реструктуризацію боргів за ЖКП. При цьому посилити покарання для неплатників.
  • В Україні за борги з комуналки пропонують арештовувати частину зарплати і забирати майно.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас