Рахункова палата виявила значне недовиконання плану видатків з бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рахункова палата виявила значне недовиконання плану видатків з бюджету

Казна та Політика
298
У першому півріччі 2020 року план видатків загального фонду державного бюджету не виконано на 51 млрд грн, або 9,5%. І це при тому, що у квітні план був зменшений на 77 млрд грн.
Такі дані містяться у висновку Рахункової палати про результати аналізу виконання закону про державний бюджет України на 2020 рік у першому півріччі.
“Це є наслідком недотримання розпорядниками коштів вимог Бюджетного кодексу щодо термінів затвердження паспортів бюджетних програм, економії видатків на обслуговування державного боргу і незавершення процедур закупівель”, – йдеться в повідомленні.
У висновку також відзначається поглиблення негативних тенденцій в економіці, про що, зокрема, свідчать: зниження реального ВВП на 6,7% (у I кварталі – на 1,3%); зниження випуску промислової продукції на 8,3% (у I кварталі – на 5 ); зниження імпорту товарів і послуг на 19,7 (у I кварталі – на 4,8%); зменшення кредитування і відплив прямих іноземних інвестицій.
Крім тог, план доходів у I півріччі не виконано на 38 млрд грн, або 7,8%. При цьому Рахункова палата відзначає негативний вплив низької якості прогнозу макроекономічних показників.
Так уряд наприкінці березня змінив прогноз середнього обмінного курсу гривні з 27 до 30 грн за долар. Фактично у січні-червні середній обмінний курс становив 25,98 грн за долар, тобто на 13,4% менше прогнозного. За рахунок цього недоотримано 25,5 млрд грн доходів.
Аналогічно уряд прогнозував скорочення імпорту товарів і послуг на 10%. Фактично у I півріччі імпорт зменшився на 19,7%, або майже вдвічі більше прогнозного. Як наслідок, недоотримано 14 млрд грн доходів, додали у Рахунковій палаті.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас