Уряд пропонує поетапну заміну українського паспорта у формі книжечки на картку - законопроєкт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд пропонує поетапну заміну українського паспорта у формі книжечки на картку - законопроєкт

Особисті фінанси
1105
Кабінет Міністрів пропонує поетапну заміну паспорта громадянина України у формі книжечки на картку.
На офіційному сайті Верховної Ради зареєстровано законопроєкт №3986-1 «Про паспорт громадянина України у формі книжечки», внесений урядом.
“За загальним правилом та міжнародними нормами, реалізація державних функцій має здійснюватися без примушення людини до надання згоди на обробку персональних даних, їх обробка повинна здійснюватись, як і раніше, в межах і на підставі тих законів і нормативно-правових актів України, на підставі яких виникають правовідносини між громадянином та державою. При цьому, згадані технології не повинні бути безальтернативними і примусовими. Особи, які відмовилися від обробки їхніх персональних даних, повинні мати альтернативу – використання традиційних методів ідентифікації особи”, – йдеться в пояснювальній записці до проєкту закону.
Основні положення проєкту:
  • паспорт громадянина України у формі книжечки є документом, що посвідчує особу власника та підтверджує громадянство України;
  • паспорт є дійсним для укладання цивільно-правових угод, здійснення банківських операцій, оформлення доручень іншим особам для представництва перед третьою особою лише на території України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України;
  • термін дії паспорта громадянина України у формі книжечки не обмежується;
  • до паспорта громадянина України у формі книжечки при досягненні громадянином 25- і 45-річного віку вклеюються нові фотокартки, що відповідають його вікові. Паспорт, в якому не вклеєно таких фотокарток при досягненні його власником зазначеного віку, вважається недійсним.

Вкрали паспорт і взяли кредит. Що робити? 🧐

Термін дії паспорта у формі книжечки становить:
  • для осіб віком від 16 до 25 років – до дня досягнення особою 25-річного віку;
  • для осіб віком від 25 до 45 років – до дня досягнення 45-річного віку за умови, що до дня набрання чинності цим законом до паспорта вклеєно в установленому порядку нову фотокартку після досягнення особою 25-річного віку. А в разі, коли паспорт було оформлено у період після досягнення особою 25-річного віку до дня досягнення нею 45 років, – фотокартку під час оформлення паспорта;
  • для осіб віком від 45 років – безстроково за умови, що до паспорта вклеєно в установленому порядку нову фотокартку після досягнення особою 45-річного віку, а в разі коли паспорт було оформлено після досягнення особою 45-річного віку, — фотокартку під час його оформлення.
Тобто, законопроєктом передбачено поступову заміну паспорта громадянина України у формі книжечки на картку. При цьому передбачено, що порядок вилучення, повернення державі, визнання недійсним, обміну паспорта у формі книжечки на картку та його знищення встановлюється Кабінетом Міністрів.

Довідка Finance.ua:

  • Кабінет Міністрів схвалив проєкт закону «Про паспорт громадянина України у формі книжечки». Відповідне рішення ухвалене на засіданні уряду 12 серпня.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас