Обвал на ринку оренди житла: ціни зараз і прогнози на осінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обвал на ринку оренди житла: ціни зараз і прогнози на осінь

Нерухомість
11963
Офіційна статистика цього не показує, але експерти стверджують, що ціни на оренду житла впали через пандемію і сезонність. Які ціни зараз і чого чекати восени?
За офіційними даними Держстату, середня місячна оренда за однокімнатну квартиру в Україні в липні склала 3830 гривень, що є найвищою ціною за цей рік.
Найдорожчі міста для життя – Київ (7409 гривень), за ним ідуть Одеська, Харківська та Львівська області (4,7-5,2 тисячі гривень).
Зате найдешевше знімають житло мешканці Луганщини, Сумщини та Івано-Франківщини (трохи більше 2 тисяч гривень).
Ціни впали через поєднання двох факторів – пандемії і сезонності. Традиційно літо є слабким сезоном для довготривалої оренди житла, особливо квартир. Студенти роз’їжджаються по домівках, а популярнішими стають заміські будинки.
Кожен шостий у Львові – студент. Значна їх кількість у Києві, Харкові та Одесі та інших великих містах. Тому зрозуміло, що без них пропозиція на ринку оренди вища, а попит нижчий. Тому орендодавці змушені знижувати ціну.
У перші місяці через пандемію багато людей втратили роботу або доходи, що теж змусило їх відмовитися від найму житла. Тепер, при адаптивному карантині, ситуація повільно приходить в норму, але все ще далека від неї. Є категорія працівників, які і надалі працюють у віддаленому режимі, тому фізично не прив’язані до міста, в якому працюють.
Прогнози на осінь. Експерти з нерухомості сходяться на думці, що ціни восени трохи зростуть, але не повернуться до допандемічного рівня. Голова правління Національної асоціації брокерів Руслан Русовий в ефірі 24 каналу зазначив: треба пам’ятати, що ціна змінюється відносно долара. На ринку нерухомості все прив’язане до валюти. Якщо гривня дешевша – нерухомість теж починає дешевшати. Якщо гривня стабільніша – оренда стає дорожчою.
До речі, щоб не чекати роками і не збирати так довго потрібну суму на власний будинок або квартиру, можна скористатися іпотекою. Якщо ви зібралися зупинитися саме на цьому рішенні, Finance.ua вже запустив безкоштовний каталог іпотечних кредитів.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог. 🏡

За матеріалами:
Телеканал новин 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас