Загальна сума боргів на газовому ринку досягла 114 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Загальна сума боргів на газовому ринку досягла 114 млрд грн

Енергетика
404
Сума заборгованості населення за газ і послуги теплопостачання вже перевищує 114 млрд грн.
Про це заявили в першій енергетичній асоціації України (ПЕАУ).
Там зазначають, що борги негативно впливають на фінансовий стан НАК “Нафтогаз України” і призводять до зменшення відрахувань до державного бюджету.
“Поступове збільшення заборгованості за газ і постачання тепла негативно впливає на фінансові результати компаній, що перебувають у державній власності, — говорить Віктор Меркушев, віце-президент ПЕАУ. – В першу чергу, це призводить до зменшення суми дивідендів, яка повинна бути перерахована до державного бюджету”.
Експерт пояснив, що такі компанії, як НАК “Нафтогаз України”, ТОВ “Оператор ГТС України” і його попередник АТ “Укртрансгаз” змушені формувати резерви під безнадійну заборгованість.
В результаті зменшується сума прибутку компаній, з якої виплачуються дивіденди до державного бюджету. Тому списання таких безнадійних боргів призведе до фінансового оздоровлення державних компаній.
Меркушев додає, що таке вирішення проблеми боргів запропоновано в законопроекті 3800-1, який ініційований групою депутатів майже з усіх фракцій.
Аналогічне рішення – списати безнадійні борги – вже було ухвалено на ринку електроенергії. Верховна Рада України ухвалила закон про списання старих боргів між учасниками ринку, і 15 липня його підписав президент.
Законопроєктом передбачено механізм зі списання заборгованості по всьому ланцюжку житлово-комунальних послуг для населення. Це дозволить провести фінансове оздоровлення та забезпечити економічну стабільність як усіх підприємств галузі, так і ТОВ “Оператор ГТС України” та НАК “Нафтогаз України”.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас